10. kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić

 

 

10.godina Kostajničkih pjesničkih susreta Milivoj Cvetnić

 

Deset  godina, ni malo ni puno… malo kad se tražimo u tom vremenu koje je brzo prohujalo, puno kad razmišljamo o onome što smo dali, učinili, napisali, stvorili…I preskromni da bismo bili ponosni,  sretni smo što nas je jedna poezija, cjelovita i završena u samo  23 godine, zbližila, nadahnula, oplemenila, pokrenula… Jedna Lirika sakrivana i tajna, tu blizu nas, otkrivena je nenadano i svečano  kao blaga vijest, kao  sretna vijest: imamo pjesnika, imamo Milivoja, Kostajničanca iz obitelji Cvetnić, koji je pjevao o rijeci čije smo brzake, virove i hirove poznavali kao što ih je on poznavao, pjesnika koji je kao i mi prohodio  putevima  i stramputicama našeg prelijepog  kraja, osjetio dobrotu i zloću kao svi, dizao se i padao, ljubio i nadao se, tražio sreću sanjajući svoj krhki, bijeli san.

Usudili smo se krenuti s Kostajničkim pjesničkim susretima Milivoj Cvetnić, želeći mladog Cvetnića pokazati svima. Vodila nas samo ljubav, pomalo znanje (no krhko je znanje, kako reče Cesarić), zanesenost  poezijom…Naš spiritus movens, pok. gosp Juraj Cvetnić, brat Milivojev, uz potporu velikana hrvatske književnosti Petra Gudelja, Mile Stojića, pok. Branimira Donata, Enesa Kiševića, Branka Pejnovića, našeg Đure Tadića…te mnogi mladi, dragi  ljudi, bodrili nas i davali nam snagu svih ovih godina. I kolikogod se ponekad činilo  teško, uspijevali smo nadvladati  teškoće i dočekati, evo, desete susrete.

Mladi pjesnici – laureati, čije smo zbirke objavljivali, redom su dragi, srdačni,  pametni, skromni, iskreni i jednostavni ljudi… Mnogi od  njih su prvi put bili u Hrvatskoj Kostajnici. Mnogi od njih nam se vraćaju … Veselimo se svakom novom susretu, sretni što će  im, zahvaljujući Kostajničkim pjesničkim susretima, Hrvatska Kostajnica ostati u trajnom sjećanju,  baš kao sve lijepo što se prvi put dogodi.

Pamtit ćemo prvu pobjednicu Sandru Tribuson i njezine snažne i nježne stihove; Tamaru Bakran čija je svaka pjesma po jedna radost ;  Ivonu Aviani i njene izbrušene poetske cjelinemladog i nadahnutog Jakova Skoka; bivšeg kostajničkog gimnazijalca Alena Tomića te njegovu proživljenu, promišljenu i zrelu poeziju; lucidnog Matiju Perkovića čija pjesma umuje, a um pjeva; iskrenost Roberte Nikšić čiji su stihovi izraz radosti i tragike ljudskog postojanja…Naravno, tu su i oni čije smo pjesme objavili kao vrijedne, Tino Deželić, pobunjen,gnjevan, pun razorne snage; Ivana Perica, Sanja Bužimkić …

Zahvalni svima za sudjelovanje ostajemo povezani prijateljstvom i sjajnom poezijom koju smo otkrivali proteklih deset godina, zahvaljujući kostajničkom pjesniku Milivoju Cvetniću. Kroz susrete i sa susretima smo rasli: postajali smo bolji, sretniji, zadovoljniji i zahvalniji za život, toliko lijep i dragocjen.

 

Marija Krupić, tajnica

Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić

Hrvatska Kostajnica