AUTOR FOTOGRAFIJA

Predstavljamo: Antun Pavičić – autor fotografija

Ako ste se pitali tko je autor fotografija koje krase stranice koje posjećujete, evo odgovora. Naš sugrađanin Antun Pavičić predstavit će se sam i otkriti vam još jedan svoj strastveni hobi. Uživajte!

Biografija:

Rođen sam 4.travnja 1961. god. u Hrvatskoj Kostajnici uz prekrasnu rijeku Unu. Ljubav prema fotografiji rodila se u osnovnoj školi gdje sam počeo sa “smenom-8” i radom u fotosekciji, a kasnije sam prešao na “zenit-TTL”. Od 1991. do 1996. aktivno sudjelujem u obrani domovine Hrvatske.

U vrijeme domovinskog rata sva oprema i fotografije (od rođenja do 1991.) uništene su… Slijedi povratak, obnova i ponovno buđenje interesa za fotografiju. Sada koristim Olympus E-520. Fotkam sve što mogu uhvatiti objektivom. Kostajničke panorame, Stari grad Zrinski, rijeka Una, njeni brzaci, sedre i otoci nepresušna su mi inspiracija.

 Alraune

Sa pronalaženjem i izradom alrauna započeo sam u jesen 2007. godine ponukan pričom jednog hrvatskog branitelja koji se bavi izradom alrauna. Alraune su jedan od najljepših hobija vezanih uz prirodu, a radi se o izradi suvenira iz granja ili korijenja drveća, uz razmišljanja o tajnama i krasotama prirode. Riječ alrauna nastala je od starogermanske riječi aruna – šapat, tajna(?). Alrauna je i korijen biljke bunovine (Mandragora officinalis). Ovaj je korijen otrovan, ali ljekovit, a prema legendi i čudotvoran. Često je sličan nekom čovječuljku, “đavolku”, proročanskom biću koje pozna sve tajne. Ima i drugih biljaka čije korijenje ili granje sliči čovječuljcima i drugim bićima. Sve takve suvenire nazivamo alraune. Nije ih lako pronaći. Kao da se skrivaju dok ih tražim, a onda mi se rijetko i iznenada pokažu u obliku pravih malih umjetničkih djela. Izrada takvih suvenira nije u suprotnosti sa zaštitom prirode jer za njihovu izradu najčešće koristim polunametnik bršljana, otpatke starih čokota vinove loze, korijenje stabala izvaljenih vjetrom, te naplavine s obala potoka ili rijeka. Katkad pronađem neobičan korijen, granu ili dio drveta, te uz pomoć pile, rašpe, noža, dlijeta i brusnog papira stvaram alraune. Moje su mi alraune pomogle pronaći novu ljepotu prirode. Na kraju se može postaviti pitanje, tko je veci umjetnik: priroda koja je stvorila osnovne oblike ili čovjek koji je te prirodne tvorevine otkrio, obradio i dao im novi život.