6. Kostajnički pjesnički susreti “Milivoj Cvetnić”

------ 3S6. Kostajnički pjesnički susreti “Milivoj Cvetnić”

Društvo prijatelja knjige „Milivoj  Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica poziva Vas na
6. Kostajničke pjesničke susrete “Milivoj Cvetnić”koji  će se održati u subotu 22.ožujka u 18 sati u Hotelu Central.
Dobro došli!

Kostajnički pjesnički susreti 2014.

Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ iz Hrvatske Kostajnice osnovano je s ciljem istraživanja i njegovanja književnog stvaralaštva Milivoja Cvetnića, prerano stradalog kostajničkog pjesnika.  Milivoj  Cvetnić nije imao sreću preživjeti pakao Drugog svjetskog rata, stradao je od fašističke ruke, a njegova darovitost otkrivena je 62 godine nakon njegove pogibije, objavom zbirke pjesama Lirika ( Disput, 2006.) i zbirke pripovijedaka Zaljubljena Madona (Dora Krupićeva, 2010.). U svom pogovoru Cvetnićevoj Lirici, pod naslovom Vječna voda, Josip Užarević je istaknuo:“Nema nikakve dvojbe da bi Cvetnićev daljnji razvitak, da ga je doživio, tekao u pravcu potpune stvaralačke zrelosti i da bi njegovo djelo, i u kvalitativnome i u kvantitativnome smislu, u hrvatskome književnom prostoru (od)igralo važnu ulogu  u razdoblju poslije Drugog svjetskoga rata.“
U znak trajnog sjećanja na tragičan kraj mladog talentiranog pjesnika Grad Hrvatska Kostajnica imenovao je Gradsku knjižnicu imenom Milivoja Cvetnića.
S namjerom da otvori prostor novoj poetskoj praksi i stvori uvjete za afirmaciju mladih pjesnika, grupa entuzijasta i zaljubljenika u pisanu riječ osniva Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ koje  svake godine raspisuje natječaj za neobjavljenu knjigu pjesama, te osigurava tiskanje prvonagrađene zbirke u Biblioteci. Prva knjiga. Na taj način Društvo potiče razvijanje kulture književnog stvaralaštva, osobito pjesništva kod  mladih i neafirmiranih pjesnika.
Prvi Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić, održani su 2009., a od tada do danas u susretima su sudjelovali  Petar Gudelj, Mile Stojić, Branimir Donat, Enes Kišević, mnogobrojni recitatori i glazbeni izvođači.  2011. je objavljen prvi natječaj na koji se prijavilo 15 mladih pjesnika, 2012. 27, 2013. 24 te 2014. čak 28 mladih pjesnika iz cijele Hrvatske.
Tako su prve zbirke objavljene Sandri Tribuson, Šačica riječi (2011.), Tamari Bakran, Mjesečevo cvijeće (2012.), Alenu Tomiću, Ostatak dana  (2013.), a ovogodišnjem pobjedniku će Plaketa najboljeg neafirmiranog pjesnika biti dodijeljena  na ovogodišnjim, šestim po redu Kostajničkim pjesničkim susretima koji će se održati  22. ožujka 2014. u hotelu Central u Hrv. Kostajnici, s početkom u 18,00 sati. I ove godine svojom nazočnošću  počastit će nas jedan od ponajboljih hrvatskih pjesnika Petar Gudelj, koji je od samih početaka susreta član ocjenjivačkog povjerenstva za odabir najbolje zbirke, ali i snažna potpora ugledu i radu ovoga Društva.
Za Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“:Marija Krupić i Đuro Tadić