Opraštanje od srpnja u Hrvatskoj Kostajnici

U sklopu Kostajničkog ljeta u Hrvatskoj Kostajnici je gostovao Srđan Depolo – pjevač, skladatelj i književnik iz Rijeke. Nastupio je u Hrvatskom domu u organizaciji Turističke zajednice grada Hrvatska Kostajnica s programom iz svjetske šansonijerske glazbene baštine. Primarno šansonijer izveo je niz skladbi Jacquesa Brela, Gilberta Bécauda, Yvesaž Montanda… Izvodio ih je na francuskom jeziku, a mnoge je sam prepjevao na hrvatski jezik.

Kostajničku publiku, koja je sjajno reagirala na njegov nastup, oduševio je ležernošću, iskrenošću i duhovitim vođenjem kroz program. Posebno su zanimljive njegove autorske pjesme. Toplo su prihvaćene njegove šansone Ljeto i Uspavanka. Depolo je rekao da je šansona uvijek bliska čovjeku jer pjeva njegove radosti, tuge, stradanja, bol… a prave šansone nema bez proživljene i iskrene emocije. Autor je izrazio zadovoljstvo što gostuje u gradiću na Uni čiju je ljepotu doživio pred petnaest godina kada je ovdje nastupao prvi put. Srđan Depolo autor je brojnih prepjeva poezije i šansona s engleskog, francuskog, njemačkog i talijanskog jezika.  U ime organizatora posjetiteljima se obratila Anita Govorčinović, voditeljica Gradske knjižnice i čitaonice „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica, zahvalivši Depolu za nastup koji će se pamtiti.

Nakon šansone uslijedio je Teatar Gavran sa predstavom Sve o muškarcima. Gotovo puna dvorana svjedoči o tome da kostajnička publika voli kazalište, pa se nadamo da će ovakvih predstava biti više. Riječ je o hit- komediji Mire Gavrana u kojoj se muški svijet razotkriva s puno humora kroz niz neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga. Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred nama prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi koje svaki gledatelj može lako prepoznati. Mladena Gavran, koja je prošle godine režirala “Sve o ženama”, prihvatila se režije i predstave “Sve o muškarcima”, odabravši za nositelje zahtjevnih uloga tri mlada nadarena glumca: Vedrana Komeričkog, Tomislava Krstanovića i Radu Radulovića. Predstava je bila vrlo dinamična, a glumci su nam pružili istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća. Pokazali su sve vještine glumačke transformacije, što mogu samo veliki glumci. Ova tri mlada glumca kostajnička je publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

U nedjelju, 28.srpnja 2019. u 20,30 u Hrvatskoj Kostajnici, u Hotelu Central je održana glazbena i literarna večer pod naslovom „Sjećanje na Olivera,“ posvećena Oliveru Dragojeviću, a povodom godišnjice smrti ovog velikog glazbenika kojeg su svi voljeli. Susret je inicirala Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica i Gradska knjižnica i čitaonica „Milivoj Cvetnić“ u suradnji s Društvom prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica. Kroz stihove i pjesme Olivera Dragojevića, sjetili smo se „zvijezde koja nije mislila da je zvijezda“, čovjeka koji je ostavio iza sebe „trag u beskraju“, trag u svima nama koji smo s njegovim pjesmama odrastali, voljeli, plakali, ljubili…zavoljeli život, ljude i more – Dalmaciju…Oliver je zračio jednostavnošću, dobrotom i ljudskošću te silnom ljubavi prema glazbi koja ga je pokretala. Stoga je ova večer sjećanja na njega protekla u toplom, intimnom, prijateljskom ozračju…Voditeljica programa bila je Marija Krupić, uz sudjelovanje Renate Žličarić, Anite Govorčinović i Vanje Cvijanovića. Olivera smo se sjetili kroz sjajne stihove Fiamenga, Popadića, ali i glazbu Runjića i Gibonnija.

Među zadnjim uradcima Olivera i Fiamenga je pjesma Tišina mora. Prelijepa pjesma, puna slutnji, znakovita:

„Na put ćes poći i mnogo toga

sobom ćes ponijet iz srca moga.

I stat će vrijeme i blijedit zora

ostat će samo tišina mora.

Sa nešto sjete i sitnih bora

Ostat će samo što ostat mora.

A iza tebe ko vječnost spora

Ostat će samo tišina mora.“