70. GODINA KOSTAJNIČKE RIBOLOVNE UDRUGE

U nedjelju 5.ožujka  je održana skupština na kojoj su povodom 70. godina ribolovne udruge dodijeljena priznanja poslovnim suradnicima i svima koji su pripomogli opstanku športsko -ribolovne udruge “Una” Hrvatska Kostajnica.

 

Stoljećima su stanovnici Hrvatske Kostajnice vezani uz rijeku Unu, a rijeka Una vezana je uz njih.

Zabilježeno je, da je Una bila plovni put, kojim su se transportirane raznovrsne robe, mnogobrojne vodenice prehranjivale su stanovništvo mnoge kuće izgrađene su unskim šljunkom i pjeskom, stariji  stanovnici sjećaju se splavi kojima se transportirala drvna masa, a pod brjegovima kako su nazivane pristupne rampe ka rijeci napajana stoka.U centru grada, Una je premoštena prekrasnim drvenim mostom naslonjenim na Stari Grad Zrinski kojeg je „nova tehnologija“ poslala u prošlost izgradnjom novog armirano betonskog mosta.

Rijeka Una podarila je još jedno blago, podarila je bogati riblji fond: zekica, carić, klen, podust, kostreš, biovica, šiloar, mrena, bucov, mlić, smuđ, kečiga, šaran,amur,štuka,mladica, som, te neke endemske vrste nastanjuju ili su u nekoj bližoj prošlosti nastanjivali njezin tok. Nazivi nekih riba su imena koje koristi lokalno stanovništvo.Svo to bogastvo rast svijesti da ga je potrebno očuvati te potreba u zadovoljavanju zajedničkih interesa dovelo je do toga da je 1947.g. u Hrvatskoj Kostajnici osnovano prvo ribolovno društvo.

Ovaj podatak koristi se iz knjige „Ribolov u Posavini, Pokuplju i Pounju“, autor Vladimir Pajtlar, izdavač zajednica športsko-ribolovnih udruga Sisak, izdavanje 2010.g.Nažalost mnogi podaci, mnoga imena mnogi događaji vezani za opstojnost ribolovne udruge u Hrvatskoj Kostajnici od osnutka pa do 1996.g. netragom su nestali u Domovinskom ratu 1991/95 koji je na ovim prostorima Pounja ostavio ne sagledive posljedice, kako na stanovnike tako i na gospodarstvo, kulturna i javna dobra, infrastrukturu i dr.Iz navedenog izvora citiramo da 1950.g. društvo ima dvadeset članova, a da na obnoviteljskoj skuštini sportskih ribolovaca Hrvatske isto predstavljaju naši sugrađani Nikola Marić, Bogdan, Božo Egić i Šime Brnić. Iste godine društvo mijenja prvobitni naziv Šiljar u Sportsko ribolovno društvo „Una“, a predsjednik društva je Ivan Devčić.Urazdoblju 1960-1980.g. predsjednik društva je Vladimir Brkić, u čijem je mandatu sagrađen ribički dom i mrještilište u Rosuljama.Isto je sagrađeno sredstvima koje su kao neku vrste kazne platili tadašnji zagađivači od kojih je najveći Celpak iz Prijedora.Tih je godina  zabilježen i jedan od najvećih uspjeha sportskih ribolovaca Hrvatske Kostajnice. Ekipa u sastavu: Ivan Augustinović, Anđelko, Emir Kukić i Jovica Subanović izborili su na kup (prvenstvu) Hrvatske prvo mjesto.Od 1980.g. predsjednik društva je Nikola Šolić kojeg je u narednom mandatu zamjenio Srećko Cagarić, a tajnik je Milorad Dukić.Posljednji predsjednik društva prije Domovinskog rata je Mirko Čokić, a tajnik Vladmir Petrović.

Znakovito je da je ŠRD „Una“ Hrvatska Kostajnica osamdesetih godina prošlog stoljeća da svojih 350 do 400 članova jedno od najbrojnijih društava ovog područja, da je ribički dom mjesto okupljanja članova na društvenim natjecanjima i radnim akcijama uređenja mrjestilišta.U tom razdoblju na Uni je dozvoljen ograničeni tzv. Privredni ribolov, pa prema nekim prisjećanjima  Čaruga, Zgepo, Pemać nerijetko su se iz ribolova vraćali sa somovima teškim preko 50 kg.

Rad društva  obnovljen je 1996.g. na obnoviteljskoj skupštini održanoj  u lokalu Ratka Djetelića – Flajša. Inicijativu pokreću Berislav Mađarac koji je izabran za predsjednika, Ivan Augustinović tajnik, Mario Djetelić, blagajnik, Milorad Dukić, Srećko Cagarić, Vladimir Maček i Stejpan Čekić Piakn, te donose odluku o promjeni naziva u „Športsko ribolovna udruga Una Hrvatska Kostajnica.“Usvojen je novi statut udruge, te izrađen financijski plan i plan rada za naredno razdoblje. Pristupa se sanaciji mrjestilišta te se organiziraju društvena natjecanja seniora i kadeta, a radi se i na omasovljenju članstva udruge, kroz prvotno besplatne ribolovne dozvole ostvareno z suradnji sa zajednicom ŠRU Sisačko- moslavačke županije.

Udruga nastavlja kontinuitet rada u 2002.g. za predsjetnika je izabran Goran Čubaković dopredsjednik je Dinko Herkov, a tajnik Milorad Dukić.

Uspomen i dužno poštovanje prema dugogodišnjem predsjedniku udruge pok. Vladimiru Brkiću 2003.g. održano je prvo natjecanje „Memorial Vladimir Brkić“, koje je svoj kontinuitet zadržalo i do danas.

Na izbornoj skupštini 2006.g. za predsjednika je izabran Dinko Herkov, koji je na istoj funkciji do danas, dopredsjednik je Marko Šapina, a tajnik-blagajnik je Krešimir Pavešić.U tom razdoblju je obnovljen ribički dom, natkrivena je terasa, na krovištu su zamjenjene azbest-cemetne ploče, postavljena Šindro, također je obnovljen potrebni inventar.

Godine 2010. Vlado Tomić je dopredsjednik, a tajnik-blagajnik Lovro Lenac, a na izbornoj skupštini 2014.g. za dopredsjednika je izabran Vladimir Šubarić, tajnik Milorad Dukić, a blagajnik Lovro Lenac.

2012.g. u sklopu međugranične suradnje i reciprociteta Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Dubica s jedne strane i Kozarska Dubica, Kostajnica s druge strane, osigurana su sredstva s kojima je izvršena djelimična snacija mrjestilišta i ribarske kuće. Na žalost od voditelja projekta nismo dobili drugu dokumentacijz vezanu za predmetne radove.

Pored Memorijalnog natjecanja Vladimir Brkić, u sklopu kulturno-turističke manifestacije Kestenijada Hrvatska Kostajnica udruga organizira kup „ Kestenijada“ te godišnje društveno natjecanje.

Unatrag tri godine u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Hrvatska Kostajnica uprilićena je „Ribarska noć“ koja se odvija u prostoru Stari Grad Zrinski za koju postoji interes pa se nadamo da će isto nastaviti svoj kontuinitet, prijeći u tradiciu.

Limitirana financijska sredstva su zapreka za sudjelovanje naše ekipe u Županijskoj ligi.Natjecatelji: Dinko Herkov, Krešimir Pavešić, Marko Šapina, Vlado Tomić, Vladimir Šubarić, Marko Tomić, Ivan Čubaković, Josip  Domić.Sa zapaženim rezultatima sudjeluju 2006,2007,2015 i 2016. Godine.

Poštovani gosti i prijatelji, kolege koristimo ovu priliku, godinu kada obilježavamo sedamdesetu obljetnicu postojanja Udruge, da se još jednom zahvalimo svima koji su svojim radom i doprinosima pomogli njezinu  opstojnost, prije svega svim osobama koji su ili su bili članovi društva i ŠRU Una Hrvatska Kostajnica kroz ovaj dugi protok vremena, od kojih mnogi nisu više među nama.Posebno se zahvaljujemo županiji Sisačko-moslavačkoj i županu g. Ivi Žiniću koji su prihvatili pokroviteljstvo na obilježavanju ovog svečanog čina, zahvaljujemo se i gradu Hrvatska Kostajnica, Turističkoj zajednici grada Hrvatska Kostajnica, PPS Galeković Majur, g. Baltazar Vrpoljac te zajednici ŠRU Sisak.

Na koncu do obilježavanja neke nove obljetnice, pozdravljamo Vas uz ribički bistro.