9. međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE „

ARS

Dragi ljubitelji orgulja i kulturne baštine našega kraja,

S veseljem najavljujem 9. Ars organi Sisciae (od ponedjeljka 4. svibnja do nedjelje 10. svibnja), festival orgulja, festival naše baštinjene kulture, festival upornih nastojanja da se zaboravljeno blago vrati u naše osiromašeno svakodnevlje, festival stremljenja za kvalitetom življenja kulture koju svi zaslužujemo.

Uz bogati sedmodnevni program na već otkrivenim lokacijama, u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Hrvatskoj Kostajnici i u Voloderu, ove godine vas vodimo osluhnuti akustiku još nedovršene replike templarske gotičke crkve Uznesenja BDM u Gorama, drevnom svetištu naših starih, na koncert našega cijenjenog umjetnika violine Gorana Končara u pratnji mog cijenjenog kolege, umjetnika orgulja Edmunda Andlera-Borića. Uz festivalskog gosta Stanislava Šurina iz Slovačke i sopranisticu Nikolinu Pinko Behrends, koji će otvoriti festival, u našoj najljepšoj baroknoj crkvi u Selima održati će se i koncert Sjećanje na Gvozdansko kojim ćemo odati počast slavnim junacima hrvatske povijesti. A našu ovogodišnju festivalsku priču o Hrvatskoj Banovini, negdašnjoj središnjoj i cvatućoj pokrajini Hrvatskog kraljevstva, srednjovjekovnoj Gorskoj županiji, zaokružit ćemo pokretanjem ZRIN FEST-a u junačkome gradu Zrinu, simbolu i spomenu naše slave, junaštva i stradanja. Za Zrin smo vam osigurali besplatan prijevoz autobusom iz Siska, u subotu, 9. svibnja, koji kreće u 14 sati ispred Glazbene škole Frana Lhotke, a u povratku se zaustavljamo i na koncertu u Hrvatskoj Kostajnici. Za prijevoz autobusom potrebno je rezervirati mjesta pozivom na broj 091 3412 040 (Valentina).

Veselimo se večernjim glazbenim druženjima uz zvuke orgulja u prekrasnim ambijentima naših crkava kao i glazbenim poslijepodnevima na povijesnim temeljima rodne grude! Radujemo se svakom koncertu, svakom posjetitelju ponaosob, svakom umjetniku i svakoj župi!

Vidimo se na 9. Ars organi Sisciae!