Božićna čarolija

Brdo Djed je prema legendi dobilo ime prema starcu koji je za vrijeme Adventa darivao svoje sugrađane, a sakrivao se upravo u šumama tog brda od strogih pravila Turskih osvajača koji nisu dozvoljavali kršćanske običaje. Danas, nekoliko stotina godina kasnije, brdo Djed je proglašeno Park šumom i djedice već odavno nema… ili pak ima?!

Božićna čarolija na Djedu je upravo ono što njezin naziv i predstavlja, prava čarolija na brdu Djed za vrijeme Božićnih praznika.

Mjesec prosinac rezerviran je za mirise kuhanog vina i cimeta koji se širi vrhom brda Djed gdje ćete pronaći simpatičan restoran u potpunosti izrađen od drveta. Osim laganog povjetarca, krošnjama drveća vijore i zvukovi blagdanskih pjesama dok znatiželjna dječića istražuju kućicu Djeda Božićnjaka. Za organizirane grupe dolazaka osigurani su i animatori za najmlađe, ali ni stariji neće ostati zakinuti za dobar provod. Pristupačne cijene pića i ukusna hrana odličan su način za nadomjestiti potrošene kalorije šetanjem poučnom stazom oko restorana ili pak istraživanjem pčelinjaka. Isto tako, u dvorištu restorana nalazi se dječije igralište.

Također, za vrijeme Adventa imat ćete se priliku upoznati s domaćim proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kostajničkog kraja kao što su Kostajničke pletenice od buća, bućine sjemenke, med od kestena, slastice od kestena i mnogo drugih.

Grad Hrvatska Kostajnica idealno je odredište za ljubitelje aktivnog vikenda, samo zbog fotografija koje ćete uhvatiti isplati se doći u ovaj mali gradić. S jedne strane je zaklonjen Park šumom Djed dok s druge strane prelijepa rijeka Una čuva tajne utvrde Stari grad Zrinski.

Od „najljepšeg spomenika Domovinskom ratu“ kako mu mnogi tepaju preko restorana Djed do Starog grada Zrinski vodi prekrasna pješačko-planinarska staza Gordana Lederera s koje se pruža vizura na Hrvatsku Kostajnicu koju dugo nećete zaboraviti. Prema iskazanoj potrebi, Planinarsko društvo Djed će zainteresirane provesti i puno dužom etapom staze koja iznosi preko 17 kilometara ispunjenih šumskim putevima, prirodom i čistim zrakom.

U mjesta koja se nikako ne smiju propustiti spadaju i znamenita kostajnička vrela, njih čak 5. Svaki od njih kriju svoju priču i tajne. Najzanimljivija je legenda vezana uz izvor Tekija uz koji stoji poruka uklesana u kamen „Pij brate, iz Božje milosti dat ti je napitak!“, dok legenda kaže kako će se onaj koji popije vode s ovog izvora sigurno barem jednom opet vratiti u Hrvatsku Kostajnicu što je dosada i bio slučaj!

Uz Čaroliju na Djedu, Grad Hrvatska Kostajnica u suradnji s Turističkom zajednicom organizirati će vikendima Advent u Gradskom parku gdje će se također ispijati kuhano vino uz slastice domaćeg kraja.