BOŽIĆNA ČAROLIJA

Brdo Djed je prema legendi dobilo ime po starcu koji je za vrijeme Adventa darivao svoje sugrađane i skrivao se u šumama brda od strogih pravila turskih osvajača koji nisu dozvoljavali kršćanske običaje. Nekoliko stotina godina kasnije brdo Djed je proglašeno Park šumom i djedice već odavno nema… ili ipak ima? Božićna čarolija na Djedu je upravo ono što njezin naziv predstavlja, prava čarolija za vrijeme Božićnih praznika. Mjesec prosinac rezerviran je za mirise kuhanog vina i cimeta koji se širi vrhom brda Djed gdje će se pronaći simpatičan restoran u potpunosti izrađen od drveta. Osim laganog povjetarca, krošnjama drveća vijore i zvukovi blagdanskih pjesama dok znatiželjna dječica istražuju kućicu Djeda Božićnjaka. Za organizirane grupe dolazaka osigurani su i animatori za najmlađe, ali ni stariji neće ostati zakinuti za dobar provod. Pristupačne cijene pića i ukusna hrana odličan su način za nadomjestiti potrošene kalorije šetanjem stazom oko restorana ili istraživanjem pčelinjaka. U dvorištu restorana nalazi se dječje igralište.

Također, za vrijeme Adventa predstavljaju se domaći proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kostajničkog kraja kao što su Kostajničke pletenice od buća, bućine sjemenke, med od kestena, slastice od kestena i mnogo drugih. Grad Hrvatska Kostajnica idealno je odredište za ljubitelje aktivnog vikenda, samo zbog fotografija koje se mogu uhvatiti, isplati se doći u ovaj grad. S jedne strane je zaklonjen Park šumom Djed, dok s druge strane prelijepa rijeka Una čuva tajne utvrde Stari grad Zrinski.

Od „Najljepšeg spomenika Domovinskom ratu“  kako mu mnogi tepaju preko restorana Djed do Starog grada Zrinski, vodi prekrasna pješačko-planinarska staza Gordana Lederera s koje se pruža vizura na Hrvatsku Kostajnicu. Prema iskazanoj potrebi, Planinarsko društvo Djed će zainteresirane provesti i puno dužom etapom staze koja iznosi preko 17 kilometara ispunjenih šumskim putevima, prirodom i čistim zrakom. Mjesta koja se nikako ne smiju propustiti su znamenita kostajnička vrela, njih čak 5. Svaki od njih krije svoju priču i tajne. Najzanimljivija je legenda vezana uz izvor Tekija, uz koji stoji poruka uklesana u kamen „Pij brate, iz Božje milosti dat ti je napitak!“. Legenda kaže kako će se onaj koji popije vode s ovog izvora, sigurno opet vratiti u Hrvatsku Kostajnicu što je dosada i bio slučaj!