Društveni centar Hrvatska Kostajnica na Kestenijadi 2015.

Na Kestenijadi 2015. radovima svojih štićenika predstavio se i Društveni centar Hrvatska Kostajnica. Izuzetno koristan rad ovoga centra u našem malom gradu, zaslužuje veliku pohvalu, a mi u cijelosti objavljujemo tekst o  njihovom radu i sudjelovanju na ovogodišnjoj Kestenijadi.

PRVU GODINU RADA PROSLAVILI NA KESTENIJADI

Društveni centar Kostajnica je od 8. do 11. listopada 2015. godine učestvovao na 18. Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici. Korisnici i djelatnici centra su na štandu izlagali svojesuvenire, a u gradskoj galeriji su se predstavili i svojom izložbom pod nazivom  Naša prva godina u Društvenom centru Kostajnica.

Ove godine program Kestenijade trajao je četiri dana, a ekipa iz Društvenog centra je imala pune ruke posla kroz pripremu suvenira  i postavljanje izložbe. Suvenire su izradili korisnici centra uz asistenciju voditelja, a u ponudi su bili gipsani anđeli, špaga na boci, oslikavanje predmeta decoupage tehnikom, tapiserije od pamučne tkanine, ukrasne svijeće, broševi, narukvice, krunice i slike. Svi korisnici su imali priliku pokazati svoje prodajne vještine i ispričati priču o svome centru i kreativnim radionicama na kojima su nastali unikatni suveniri. Korisnici su posjetili i ostale izložbe gradske galerije, a nisu propustili ni Srednjovjekovne dane u Starom gradu Zrinskih, gdje su prikazane reprodukcije srednjovjekovnih predmeta i upriličeni prizori iz života tadašanjih stanovnika i vitezova.

Na kraju Kestenijade, koju nije omela ni dosadna kiša, korisnici i voditelji su otišli na kavu i probali ukusne kolače od kestena.

 

Društveni centar Kostajnica otvoren je 25. studenog 2015. godine u Hrvatskoj Kostajnici, u okviru projekta  Mreža podrške u zajednici osobama s invaliditetom čiji je nositelj Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba. Partneri u projektu su Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Centar za rehabilitaciju Komarevo, a suradnik je Sociativa Nova iz Zagreba. Projekt se provodi uz podršku Grada Hrvatske Kostajnice, koji ustupa prostor u kojem radi Društveni centar, a centar se finanacira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Centar trenutačno broji 25 korisnika s intelektualnim teškoćama s području Pounja o kojima brine 5 voditelja i socijalna radnica. Susreti i druženja uključuju raznovrsne aktivnosti, kreativne, rekreativno – sportske i edukativne radionice, osmišljene na način da korisnicima omogućuju razvijanje svojih potencijala i stjecanje novih vještina s ciljem povećanja samopouzdanja i osjećaja vlastite korisnosti.

Unatoč završetku projekta, u sklopu kojeg je centar i osnovan, Društveni centar Kostajnica nastavlja s radom zahvaljujući Rehabilitacijskom centru za stres i traumu, a težište rada će u narednom periodu biti stavljeno na kontinuiranu podršku korisnicima i njihovim obiteljima kao ravnopravnim članovima zajednice.