Hlapić i Lima od Slavonskog Broda preko Hrvatske Kostajnice do Toulona

U utorak 19.svibnja u večernjim satima dočekali smo u Starom gradu Zrinski Hlapića i Limu koji su krenuli na dugi put, od Slavonskog broda sve do Toulona u Francuskoj, gdje se održava Street fest. Ovim jednostavnim, zanimljivim, mladim ljudima pokazali smo naš grad, odmorili su se u Hotelu Central, a ujutro ih je ispratila vila Kostanjka i zaželila im sretan put. Sljedeća stanica bio im je Ogulin. Sretno dečki i predstavite Hlapića i u Francuskoj.

U cijelosti prenosimo tekst o projektu “Bike Adventures of Hlapich and Lima” sa njihova ispraćaja u Slavonskom Brodu:

Prekjučer su brodski street art umjetnik Filip Mrvelj i Krešimir Herceg iz Udruge Lima krenuli na put dugačak čak 1400 kilometrima. Ispraćaj je organiziran u Urban caffeu “Mojster”.
Ne bi to bila neka neobična vijest za “svjetskog putnika” Filipa Mrvelja – da na put nisu krenuli biciklom. Naime, Udruga Lima u suradnji s brodskim 3D street art umjetnikom Filipom Mrveljom organizira još jednu suradnju „Bike Adventures of Hlapich and Lima“. Već sam naziv aludira na najprevođenije djelo Ivane Brlić – Mažuranić „Brave Adventures of Hlapich“.
“Ovim projektom želimo promovirati brodsku kulturu kroz djelo Ivane Brlić – Mažuranić gdje stvaramo neku novu priču. Hlapić je odrastao i slikar je i još jednom kreće u svijet, a prvi na redu je francuski grad Toulon na festival (koji je stvaran) sa svojim pomoćnikom Limom. Putem traže dobre ljude kao u knjizi”, rekao je Krešimir Herceg iz udruge Lima.
Hlapiću i Limi bicikle je osigurao Giant. Duljina puta iznosi oko 1.400 km, međutim zbog vremenskih ograničenja, biciklom ćemo prijeći oko 1.000 km. Na svakom zacrtanom punktu (Ogulin, Rijeka, Pazin… od gradova u Hrvatskoj) se traže dobri ljudi koji se snimaju i koji predstavljaju svoj rad i svoju kulturu.
Konačna destinacija putovanja je francuski grad Toulon gdje se održava Street Art Festival (30. I 31.5. )s temom bajki i legendi na kojem sudjeluje Filip Mrvelj kao Hlapić. Oslikat se motiv Šegrta Hlapića. Sve objave i dogodovštine s putovanja možete pratiti na stranicama Udruge Lima i na društvenim mrežama (Filip Mrvelj 3D Street Art i Udruga Lima).
“Prva ruta je do Hrvatske Kostajnice, to je nekih 135 kilometara i mislim da ćemo prva tri dana biti više optererećeni kilometražom, a kasnije će već biti lakše. Filip predstavlja šegrta Hlapića, koji je odrastao i koji je sada slikar, a na put sa sobom vodi svog prijatelja Limu koji mu pomaže. Bit će to promocija Ivane Brlić Mažuranić, Hlapića i Slavonskog Broda”, rekao je Krešimir Herceg iz Udruge Lima.
“Plan je da u Toulon stignemo 29. svibnja, a pravi razlog putovanja je sudjelovalje na Street Art festivalu, gdje ću na temu bajki, fantasy i pripovjetki naslikati Hlapića. Idealna je to prilika spojiti Ivanu i Francusku”, rekao je Filip Mrvelj.