IVAN PERNICKI I MARIJA LEŠAJA

Ivan Pernicki, pijanist

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga upisuje
postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Indjica. Zaposlen je kao naslovni umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (odjel za solo pjevanje) te na Akademiji za glasbo u Ljubljani (odjel za solo pjevanje), također kao umjetnički suradnik.

U listopadu 2008. godine pozvan je izvesti premijeru kompozicije skladatelja E. Ewazena na akademiji Juilliard u New Yorku, a 2009. i 2010. godine dobitnik je stipendije za International Keyboard Institute of Music na Mannes College of Music, također u NYC.

2014. godine predstavio se kao koncertni pijanist na sveučilištima u SAD-u prezentirajući hrvatske, američke i europske skladatelje za klavir s velikim uspjehom (Goucher College, Baltimore; Slippery Rock University, Pittsburgh; Kennesaw state University, Atlanta). Iste godine dobitnik je posebne nagrade za najboljeg vokalnog korepetitora na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu.

2015. godine dobitnik je stipendije Franz Schubert Instituta u Baden bei Wien (Austrija), jednom od najeminentnijih masterclassa i koncertnih prilika u području Lieda pod nazivom “Poetry and Performance of the German Lied”. Prvi je hrvatski pijanist koji je ostvario takavuspjeh u do tad 28 godina postojanja Franz Schubert Instituta !


Američki kompozitor Larry Alan Smith posvetio mu je svoju kompoziciju pod nazivom ‘Three Pieces for Piano’. Izdana je 2015. godine (Tallow Tree Music Publishing) i praizvedena 2018. godine na Ivanovoj drugoj turneji u SAD-u (University of Texas in Austin, Butler school of Music; University of Hartford, Hartt school of music; UMKC, Kansas City). Nastup u ‘National WWI Museum in Kansas City’ bio je podržan od ‘House of Representatives’ uWashingtonu. Predavanja i recitali prezentirali su hrvatske kompozicije nastale u periodu 1.svjetskog rata.¸

2019. godine službeni je pijanist Gran Canaria International Clarinet Festival (Kanarsko otočje, Španjolska), te je dobitnik posebne nagrade od slovenskog društva TEMSIG. Iste godine nastupio je i sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Nastupao je kao solist i komorni glazbenik za Hrvatsku radio i televiziju (Dobro jutro, Hrvatska; Vijesti iz kulture; Hrvatska uživo; Kod nas doma; HR 3 program, Radio sljeme…)te na mnogim festivalima u Švicarskoj, Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Latviji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Sjedinjenim Američkim državama. Također, sudjelovao je u realizaciji deset opernih projekata u kojima je imao ulogu orkestra i dirigenta, osvajajući odlične kritike u medijima. Projekte su producirali Swissopernstudio Biel (Švicarska), Academia Lirica in Padova (Italija), Kazalište Mala scena u Zagrebu u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, Opera Mirula u Pučišćima, Aplauz teatar te centar za kulturu Maksimir.

Ivan redovito sudjeluje na stručnim usavršavanjima i stručnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu kako bi kontinuirano razvijao kvalitete kao pijanist, umjetnički suradnik te pedagog.

Marija Lešaja, soprano

Nakon studija filozofije i sociologije je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta (HNK Zagreb), Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak), Brünhilda (Creske glazbene večeri) i Anne Frank u Dnevniku Anne Frank ( HNK u Varaždinu). Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića . Nastupala je uz Cantus Ansambl, uz Eksperimentalni ansambl Hilarya Jeffreya, na 69.Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. i 30. Muzičkom biennalu, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini, Lovran classic festivalu itd. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru ITD, koja je dobitnica nagrade „J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le trio i komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba s kojima redovito koncertira. Snimila je nekoliko radio drama za Hrv.radio.I članica je Hrv.zajednice samostalnih umjetnika. U zadnjih nekoliko godina praizvela je preko nekoliko djela hrvatskih kompozitora ( Ivičević, Glojnarić, Vranješ, Borić, Končić, Szirovicza) posvetila se interpretaciji suvremene klasične glazbe i Lieda.