IZLET U HRVATSKU KOSTAJNICU I HRVATSKO POUNJE

Hrvatska Kostajnica i cijelo ovo područje uz rijeku Unu oaza je mira i netaknute prirode. Ako želite zabavu i graju, morate mostom na drugu stranu, a kod nas uživajte u tišini i mirisu prirode.

Na ulazu u grad možete otići do spomenika Gordanu Ledereru, poznatom hrvatskom snimatelju, tragično stradalom u prvim danima rata. Spomen obilježje Gordanu Ledereru ujedno je i vidikovac s prekrasnim pogledom na unsku dolinu i obje Kostajnice.

Nakon toga spustite se do Hotela Central, zgrade sagrađene 1905. godine, koji je tijekom svog postojanja bio centar svih važnijih događanja u našem gradu. U Domovinskom ratu Hotel je devastiran, a sada je obnovljen i zaštićeni je spomenik  kulture.

Preko puta Hotela je  poznati Kostajnički izvor vode Tekija, ( Kostajnica obiluje izvorima pitke vode: Mrzlenac, Pekinac, Varoški bunar, Apanovac…) kojeg su obnovili Francuzi za vrijeme svoje četverogodišnje vladavine Kostajnicom. A stara je kostajnička izreka”´Ko se Tekije napije, uvijek se u Kostajnicu vraća”.

Nastavite dalje lijepom  šetnicom uz Unu, paralelnu sa starom, razrušenom gradskom jezgrom ( nekada glavna i jedina ulica između gornjeg i donjeg dijela grada, jer je ova nova šetnica uz Unu napravljena nakon rata) do crkve i samostana Sv.Antuna , gdje Vas može dočekati pater i ukratko Vam ispričati o povijesti Kostajnice i Franjevaca. U hodniku crkve možete vidjeti sliku iz srušene župne crkve sv.Nikole, jedino što je od imovine spašeno, te fotografije crkve Sv.Antuna kako je izgledala kad smo se vratili u Kostajnicu 1995. godine kao i tijek obnove same crkve.

Nakon crkve prošećite do Starog zrinskog grada, utvrde iz 13.stoljeća koja je nedaleko graničnog prijelaza sa BiH. Na ovom dijelu granica ide rječicom Unčicom, kratkim rukavcem same Une, premda neupućeni misle da je rijeka Una granica. Možete popiti kavicu u kafiću uz samu granicu, a potom otići na ručak u jedan od kostajničkih restorana. U  Restoranu Djed možete  kušati specijalitete sa kestenom ili neko drugo jelo iz njihove bogate gastro ponude, a u Varoškom bunaru svakako trebate probati Varoški odrezak ili Piletinu na varoški način.

Izlet možete nastaviti  uz smaragdnu Unu prema Dvoru, posjetiti utvrde Zrin ( stari grad obitelji Zrinski ) i Gvozdansko ( kovnica novca obitelji Zrinski). Ako se želite malo duže zadržati u ovom lijepom i mirnom okruženju, uživati u šetnjama, vožnji čamcem, kupanju na Uni ili zabaviti se ribičijom, svakako svratite do imanja koja su uz samu rijeku Unu. Jedno imanje je Kostanjčekov mlin, nedaleko Hrvatske Kostajnice , a drugo imanje je Unski biser, tridesetak kilometara uzvodno, u Donjem Dobretinu. Bilo što od predloženog da odaberete, sigurno će vam izlet u Hrvatsku Kostajnicu ostati u lijepom sjećanju.

Za više informacija kontaktirajte nas na 091 314 5235.