KESTENIJADA – 20 GODINA

Ovog se vikenda od 06. – 08. listopada, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u Hrvatskoj Kostajnici održala jubilarna, 20. Kestenijada. Mnoštvo ljudi, mirisi pečenog kestena, pjesma i ples preplavili su ulice našeg malog grada. Busevima, autima i popularnim Kesten Cugom pristigli su brojni posjetitelji željni dobre zabave, najfinijih kestena na svijetu i prekrasne prirode. Kestenijada je „krenula“ u petak, prigodnim predavanjem profesorice Petre Kelemen o značaju manifestacija, pa tako i kostajničke Kestenijade, za razvoj turizma određenog područja. Otvorene su izložbe u Građanskoj učioni, a mimohodom Limene glazbe DVD-a Hrvatska Kostajnica do središnjeg šatora obilježen je početak Kestenijade. Kulminacija večeri svakako je bio koncert legende rocka, Željka Bebeka.
Svečano otvorenje održano je u subotu u 12 sati na Sajmu zdrave hrane gdje su izaslanik predsjednice RH, župan Sisačko-Moslavačke županije gospodin Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica gospodin Dalibor Bišćan uz pomoć autora Ivana Trupkovića otkrili kip „Bake Jele Kestenjarke“ , simbola Kestenijade. Baka Jela kestenjarka prije pedesetaka godina „započela“ je kostajničku Kestenijadu pekući kestene ispred cintora crkve sv Nikole, Svečano otvorenje svojim nastupima uveličali su KUD Selište Kostajničko i KUD Napredak iz Donjih Kukuruzara.
Program je bio raznovrstan i svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Bilo da je riječ o planinarima sa kojima ste mogli prošetati Planinarskom stazom Gordana Lederera, ili ako ste više zaljubljenik u vožnju biciklima organizirana je i biciklijada. U središnjem šatoru KUD-ovi i zborovi svojim nastupima tradicionalno su uveličali našu manifestaciju.
Zaljubljenici u drvo imali su prilike uživati u brzinskom kiparenju motornim pilama, Speed carvingu, gdje su Ivan Trupković i njegova ekipa u 60 minuta pokazali svoje umijeće. Započeli su sa drvenim trupcima, a nakon sat vremena ispred nas su stajali zec, vjeverica i djetlić.
Novost ovogodišnje Kestenijade je i Sajam zdrave hrane „Plodovi smaragdne doline“ na kojem ste mogli na jednom mjestu vidjeti okupljene OPG-ove koji su raznovrsnom ponudom ekoloških i zdravih proizvoda pokazali posjetiteljima kako zdravo živjeti.
U Starom gradu Zrinskih odigravala se jedna posebna priča. I ove godine Srednjovjekovni sajam okupio je brojne udruge koje su pokazale kako se živjelo u doba Zrinskih. Kraljevski konji iz Lipicanske barokne raskoši bili su posebna bajka, a rekonstruirana je i Legenda o picoku koju je prikazala Udruga Sveti Juraj iz Đurđevca.
Dio programa Kestenijade, predavanje konzervatora u mirovini, profesora Miletića, o Starom gradu Kostajnica održano je povodom obilježavanja Dana europske baštine.
Uz zahvalu začetniku kostajničke Kestenijade, prvom poslijeratnom gradonačelniku gospodinu Mirku Antoniću i svima koji su od samih početaka, tijekom proteklih godina, svojim sudjelovanjem ili na bilo koji drugi način razvili i oplemenili ovu najveću i najljepšu manifestaciju hrvatskog Pounja, simboličnim poklonima nagradili smo one „najbolje“. Kesten i kolači od kestena početak su cijele ove priče i zato smo posebno zahvalni kostajničkim domaćicama, gospođi Ivanki Lenac, ženskom dijelu obitelji Stipić i Blaženki Račić za fine kolače od kestena te Damiru Ganzu , najboljem kestenjaru u proteklih 20 godina.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u organizaciji Kestenijade 2017. te pozivamo sve da se uključe u organizaciju i narednih 20 Kestenijada.

Posebna zahvala Šumariji Hrvatska Kostajnica, Šumariji Hrvatska Dubica, Elektri Hrvatska Kostajnica, Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, Vatrogasnoj postrojbi Petrinja, Šimi Strikomanu,Tihomiru Želimorskom, Murisu Arnautoviću, Ani Račić, Matei i Karli.