KESTENIJADA 2015 – programKESTENIJADA 2015

[wpdevart_youtube]3rsET73w1Gk[/wpdevart_youtube]


 

Kostajnička Kestenijada prepoznatljiva je jesenska manifestacija pounjskog kraja koju svake godine posjeti mnoštvo posjetitelja iz svih krajeva naše zemlje, a sve je više i stranih gostiju. Usprkos lošim vremenskim prilikama i ove godine je bila dobra posjećenost. Mnogi su došli busevima preko turističkih agencija, tradicionalnim Kesten cugom ( oko 700 putnika ) ili u osobnom aranžmanu. Uz raznovrstan program, gosti su kušali slana i slatka jela od kestena, šetali kišnim kostajničkim ulicama obavijenim mirisima pečenog kestena, organizirano odlazili u sakupljanje kestena u obližnje šume, a ulicama je kružio turistički Vlakić Bubi. Na ovogodišnjoj Kestenijadi u programu je sudjelovalo oko 600 sudionika, a na štandovima se predstavilo oko 150 izlagača iz cijele Hrvatske. Među najposjećenijim štandovima bili su štandovi s kolačima, domaćim proizvodima kao i štand neretvanskih lađara koji su i ove godine posjetitelje častili finim mandarinama. Zajednica Austrijanaca iz Zagreba predstavila je projekt o Tirolu pod nazivom „Tirol u srcu Kostajnice“, a u suradnji sa Simorom organiziran je Okrugli stol na kojem je predstavljena Strategija razvoja turizma SMŽ 2015.-2020. Udruga starih zanata iz Hlebina organizirala je Viteški tabor sa starim zanatima u Starom gradu Zrinskih, a u gostima su bili viteške i plesne skupine iz Orahovice, Zagreba, Varaždina, Konjščine, Križevaca, Đurđevca, Paga te gosti iz Slovenije. Dječji centar sa predstavama i drugim veselim dječjim programima organiziran je u kino dvorani i u gradskom parku. Brojni posjetitelji-glasači izabrali su i ove godine najboljeg kestenjara i najljepšu kestenjarku. Najbolji kestenjari po treći puta su duo Dugandžija/ Krčmar, a najljepše kestenjarke Slavica Kovačević i Aja Pavičić.

Zahvaljujemo se pokroviteljima Kestenijade – Ministarstvo turizma, HTZ, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Sisačko-moslavačka županija, Turistička zajednica SMŽ, Turistička zajednica grada Zagreba, Radio Quirinus, Vikend van Zagreba –, redarima, vozačima Čazmatransa, policiji, carini, lijepim kostajničkim hostesama, djelatnicima grada, gradskih firmi i ustanova, gradskim udrugama, kostajničkom DVD-u djelatnicima u javnim radovima, izlagačima na štandovima, kestenjarima, predstavnicima medija, ugostiteljima, pekarnici, prodavaonicama, HŽ-u, Simori, Zajednici Austrijanaca, Udruzi stari zanati iz Hlebina i ostalim dragim prijateljima- sudionicima programa, Vlakiću Bubi, Kostajnčanima, posjetiteljima i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli da i ovogodišnja, kišna Kestenijada ipak prođe u najboljem redu…

VAŽNA OBAVIJEST!

Zbog situacije s izbjeglicama došlo je do promjene u voznom redu Kesten cuga.

Polazi iz Zagreba u 9:20, a stiže u Kostajnicu u 10:50.
Povratak je u 18:20, a u Zagreb dolazi u 19:50.

Prijevozne karte kupljene za izletnički vlak “Kesten cug ” vrijede i za redoviti vlak u dane 8., 10. i 11.10.2015.
s polaskom iz Hrvatske Kostajnice za Zagreb u 16.20

Klikni za PROGRAM – PDF
kestenijada-program-2015

letak-raspored-finale2015kestenijada-program-2015kestenijada-program-2015kestenijada-program-2015kestenijada-program-2015kestenijada-program-2015

 

KESTENIJADA PROGRAM – 2015-web

kestenijada-program-2015


OBAVIJEST

Grad Hrvatska Kostajnica i Turistička zajednica organiziraju, i ove godine, „Kestenijadu“. Htjeli bismo podsjetiti sakupljače i prodavače „nedrvnih šumskih proizvoda“ na nekoliko odredbi postojećih propisa „Hrvatskih šuma“.

„Pravilnikom o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda“ propisuju se (između ostalog) uvjeti za sakupljanje i iskorištavanje „nedrvnih šumskih proizvoda“. Nedrvni šumski proizvodi, u smislu Pravilnika su, između ostalog, prozvodi koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove (šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu i ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje). Korištenjem „nedrvnih šumskih proizvoda“ smatra se poglavito sakupljanje i/ili organizacija prikupljanja, kao i iskorištavanje, skladištenje, promet i druge aktivnosti u svezi sa korištenjem nedrvnih šumskih prozvoda od strane drugih fizičkih ili pravnih osoba bilo za osobne potrebe ili u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa.

Prije početka sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda (kesten…) sakupljač je dužan od nadležne Šumarije pribaviti dozvolu za sakupljanje. Za izdavanje predmetne dozvole sakupljač plaća naknadu utvrđenu „Cjenikom nedrvnih šumskih proizvoda“. Za osobne potrebe dnevno se može sakupiti ili ubrati 10 kg plodova, a naknada je uračunata u dozvolu (20 kn dnevna, 30 kn/vikend, 100,00 kn/tjedna i 200,00 kn/mjesečna dozvola). Cijena sakupljanja u svrhu predrade, trgovine i prometa utvrđuje se ovisno o sakupljenoj, ubranoj količini i uz odobrenje rabata u propisanom postotku. Znači, različit je pristup odobravanja sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda (kesten…) kada se isti koriste za vlastitu uporabu ili kada je sakupljen (ubran) proizvod predviđen za trgovinu. Molimo sve sakupljače „nedrvnih šumskih proizvoda“ koji će prodavati iste na „Kestenijadi“ za pridržavanje odredbi važećih zakona i pravilnika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u nadležnu šumariju: „Šumarija Kostajnica“, Ulica Gordana Lederera br. 60, tel. (044) 851 431, mail: sumarija-kostajnica@hrsume.hr

 

GRAD HRVATSKA KOSTAJNICA

KESTENIJADA 2015

Kestenijada 2015., najljepša i najposjećenija kostajnička manifestacija održava se od 08.-11. listopada

Kao i svake godine planiramo raznolik program, dobru zabavu i naravno, Kesten-cug.

Svi ste dobrodošli!

Pozivamo sve koji bi htjeli doći na Kestenijadu i predstaviti se originalnim, zanimljivim programom, da nas kontaktiraju.

tel./fax : 044 851 800
mob: 099 314 5230
e-mail: tzg-hrvatska-kostajnica@sk.t-com.hr

DOKUMNETACIJA I OBAVIJESTI

1-CJENIK ZAKUPA

2-VAŽNE INFORMACIJE

3-OBAVIJEST-KESTEN

4-OBAVIJEST-DOKUMENTI

5-OBAVIJEST-ŠATOR

6-SKICA PROMET

7-SKICA ŠTANDOVI

6-SKICA-PROMET

7-SKICA ŠTANDOVI

8-OGLEDNI PRIMJER UPLATNICE