KOSTAJNIČKA KESTENIJADA UVRŠTENA NA KARTU “OKUSI EUROPE”

Bruxelles, 24. srpnja 2017.

Europska komisija uvrstila je Kostajničku Kestenijadu na mapu „Okusi Europe“, kojom se promiču europski prehrambeni proizvodi i pića visoke kvalitete. Rezultat je to predstavljanja najvažnijih gospodarsko-turističkih i kulturnih manifestacija Sisačko-moslavačke županije na konferenciji koja je pratila izložbu „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koje je pripremila i organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u ožujku ove godine u Bruxellesu.

“Iznimno mi je drago da je Europska komisija kroz prezentaciju koju sam organizirala prepoznala potencijal Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća po broju zaštićenih područja i među prvima po proizvodnji obnovljivih izvora energije. Osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo, sakralna arhitektura, bogata lovna i ribolovna područja, vrhunska gastronomska i vinska ponuda samo su neka od bogatstava za koje će sada saznati i Europa”, rekla je Petir.

Predstavnica sektora za turizam DG GROW Juliana Gabriela Aluas najavila je kako najvažnije manifestacije Sisačko-moslavačke županije mogu biti uvrštene na mapu ‘Okusi Europe’ te je zahvalila zastupnici Petir što je Komisiju upoznala s njihovim sadržajem. “Drago mi je da je ostvarena ova suradnja s Europskom komisijom na obostranu korist”, rekla je Petir.

Aluas je tada rekla kako „Komisija dotad nije imala saznanja o Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici i ostalim manifestacijama, poput Voloderskih jeseni i Letovanića – sela pokraj Kupe, no zahvaljujući predstavljanju manifestacija u Europskom parlamentu koje je organizirala zastupnica Petir, predstavnici tih manifestacija mogu zatražiti uvrštavanje na mapu ‘Okusi Europe’ kako bi one postale sastavni dio europskog projekta“, što se sada i ostvarilo.

“Kostajnička Kestenijada, najveća i najljepša  kulturno-turistička i gospodarska manifestacija pounjskog kraja ove godine proslavlja svoj 20. rođendan. Održava se od 6. do 8.listopada, a izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su, među ostalima, pokrovitelji ovogodišnje Kestenijade  Hrvatski sabor i predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar- Kitarović”, najavila je direktorica Turističkoga ureda Hrvatske Kostajnice Mirjana Lahovsky-Žličarić zahvalivši zastupnici Petir što im je omogućila da se predstave u Bruxellesu

Ona je dodala kako “uvrštenje među najpoznatije i najljepše europske manifestacije, “Tasting Europe”, potvrda je prepoznatljivosti Kestenijade i nagrada upornosti te entuzijazma organizatora i svih stanovnika male Hrvatske Kostajnice”, rekla Lahovsky-Žličarić.

Zastupnica Petir u dvodnevni je posjet Europskom parlamentu u ožujku ove godine pozvala 70-ak predstavnika kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije – poljoprivrednika, vinara, obrtnika, turističkih i zdravstvenih djelatnika, ali i predstavnika udruga te kulturno-umjetničkih društava među kojima su bili i organizatori najznačajnijih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tom je prilikom osim konferencije Petir organizirala i izložbu “Zeleno-plava zipka Hrvatske” predstavivši njome i Park prirode Lonjsko polje.

link: http://www.tastingeurope.com/fairs-festivals/chestnut-festival-hrvatska-kostajnica/2017-10-06-220000-2017-10-08-000000