KOSTAJNIČKE PLETENICE

„Kostajničke pletenice“ su sušene buče koje se jedu na Badnjak kao salata i obvezne su na blagdanskom stolu svake kostajničke obitelji.

2012.godine lokalna Turistička zajednica proglasila je Kostajničke pletenice suvenirom grada Hrvatska Kostajnica, predstavljajući ih kao jelo koje je specifično samo za ovaj mali grad uz rijeku Unu.

Ime su dobile po tome jer su tijekom ljetnih mjeseci domaćice rezale buče na široke rezance, zatim ih sušile na suncu, a potom splele u pletenice te čuvale do Božića iznad peći. Nekada je to bila poslastica siromašnih obitelji, a danas je vrlo zdrava i skupa delikatesa.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice bavi se uzgojem i proizvodnjom sušenih buča. Proizvodnjom sušenih buča obitelj Lenac se bavi već više od 100 godina za vlastite potrebe, a s proizvodnjom za prodaju započeli su 2011. godine.

– See more at: http://www.opg-lenac.hr/#sthash.wbVS4wLQ.dpuf

Ovaj jedini “proizvođač na veliko” Kostajničkih pletenica u Hrvatskoj ovako opisuje svoj proizvod:

Najobičnije misirače ili buče režu se na tanke trakice i suše na suncu. Kada se osuše ti se rezanci spletu u pletenicu i tako čuvaju do Badnjaka, kada se kidaju u kraće komade i kuhaju 2-3 min. Nakon toga se ocijede i ohlade, začine se solju, paprom, sitno kosanim češnjakom te uljem i octom. Poslužujemo ih u svakoj kostajničkog kući na badnju večer uz ribu. Danas bilo koju, a nekad  uz soma, štuku, šarana iz Une.

Nakon što se prokuhaju, mogu se pripremati po želji kao salata, baš poput one od mahuna, a isto tako i na sve načine kao gljive, umjesto običnih rezanaca u juhi, umjesto tjestenine ili pomiješane s njome, njima se mogu puniti palačinke, mogu se poslužiti i uz pohano meso itd. Samo treba malo mašte.

Krajem 2016.  talijanska ekipa TV RAI 3 snimila je prilog o kostajničkim  pletenicama.

Dodijela nagrade Suncokret ruralnog turizma održana je 19. prosinca te su četvrtu godinu za redom, nagrađeni  najbolji programi i projekti u ruralnom turizmu za 2016. godinu.

OPG Lovro Lenac dobio je nagradu u Kategoriji  „TRADICIJSKA RURALNA GASTRONOMIJA“, POSEBNA POVELJA ZA OŽIVLJAVANJE TRADICIJSKOG NAČINA PRIPREME BUNDEVE -KOSTAJNIČKE PLETENICE.