KOSTAJNIČKI FAŠNIK 2017

U subotu 25. veljače u Hotelu Central održan je dječji maskenbal na kojem su najmladi Kostajničani i njihovi gosti iz Sunje kroz igru, ciku i viku predstavili „svoje maske“.Pikova dama je bila prekrasna, pravi pravcati zombi je bio strašan i  neprepoznatljiv, bilo je tu vještica, akcijskih junaka, paun, reperica,leptirići, mali miševi,babamara, snoppy, princeze, maša i veeelika grupa pravih pravcatih Frozenica. Najorgainalnije i najljepše maskice bile su dvije male ovčice.Program su vodile tri mlade kaubojke( Leona, Hana i Gabi), a plesom i pjesmom mlade i velike posjetitelje razveselio je dječji zbor Lastavice iz Sunje (već spomenute Frozenice). Hvala mamama, tatama, bakama i ostalima koji su se potrudili da ovi mališani nastave kostajničku tradiciju. Hvala i Ireni Jovanović što sa svojim Lastavica razveseljuje mnoga dječja događanja u Hrvatskoj Kostajnici.

U nedjelju 26. veljače vesela fašnička povorka praćena  Limenom glazbom kostajničkog DVD-a i gromoglasnom glazbom iz zvučnika „razbješnjelog  Mad Maxa“ prošla je Kostajnicom od Srednje škole do mosta i nastavila ludovanje u Hotelu Central.Konfeti su letjeli po cijelom gradu po autima i u autima ( morali smo ih sve izbacati prije ulaska u Hotel). Ove godine maske su bile jako , jako lijepe, bila je grupa otkačenih Kozaka, raskošnih Gusara, zavodničkih Krotiteljica Lavova ( jedino se Lav nije dao u gužvu pa ga je mama morala voditi na povodcu)  bili su tu i pravi pravcati Aboridžini,  vesele Ciganke, Lovci koji su šakom i kapom djelili eure i sve podmićivali. Ponosno su se šetala tri Jeboroga (oprostite, Jednoroga), predivna Frida Kahlo, vrckave Tahićanke, samozatajni Charlie Chaplin, i ono što kostajnici sada najviše treba –  poduzetnik OPG-ac.Posebno zapažene maske došle su čak iz daleke Njemačke i to sa OBERFESTA rasne  Ruth und Helga i njihov Šacali( ja ,ja, natirlih, samo kom, kom, nerazume). Nagrade su dodijeljenje ,svi su bili najbolji ( posebno su istaknute Krotiteljice Lavova), plesalo se i ludovalo u Hotelu jer kako kaže ona stara fašnička : „ Lud luduje kroz godinu, a pametan o fašniku“.

U utorak 28. veljače u dubokoj boli, ožalošćene udovice oprostile su se od svoga Princa karnevala koji je iznenada preminuo u naponu snage. Fašnička vlast u ovome malom gradu trajala je kratko, ali ipak dovoljno slatko jer vlast je vlast. Poslije ispraćaja ožalošćeni su tugovali duboko u noć( što možete vidjeti i na fotografijama).

I ove godine Gradsko fašničko društvo preko svojih glasnika distribuiralo je paškvil. Dio ludovanja na sljedećim fotografijama: