Likovna kolonija u Hrvatskoj Kostajnici 2020.

Likovna kolonija u Hrvatskoj Kostajnici, kulturno događnje organizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske započelo je 5. lipnja 2020.  i trajalo do 7. lipnja 2020. godine. Nakon dolaska sudionika iz cijele Lijepe naše i smještanja u Hotel Central, sudionici Likovne kolonije su pod stručnim vodstvom turističkog vodiča uživali su u razgledavanju prirodnih ljepota i povijesnog naslijeđa grada. U potrazi za likovnom inspiracijom slikari su posjetili jedan od najljepših i najdirljivijih spomenika „Slomljeni pejsaž“, spomen-obilježje Gordanu Ledereru na brdu Čukur.

Razgledavanje je nastavljeno laganim šetnjom uz smaragdnu rijeku Unu i crku Sv. Antuna do Starog grada Zrinskih, utvrde iz 13. stoljeća. U samom centru grada je prekrasno spomen obilježje na sve stradale branitelje u Domovinskom ratu koje je svoje mjesto našlo i na likovnim radovima slikara likovne kolonije. Preko puta hotela Central nalazi se i najpoznatiji kostajnički izvor vode – Tekija. Na kamenom zidu izvora još uvijek je vidljiva uklesana izreka “Pij brate, iz Božje milosti dat ti je napitak!“ pa su dragi kostajnički gosti, potaknuti legendom popili vode s izvora koja ih je nadahnula za stvaranje likovnih djela i pozvala na povratak u Hrvatsku Kostajnicu. Prepuni pozitivnih vibracija i umjetničkog zanosa, slikari su svoje dojmove likovno interpretirali u udobnosti i gostoljubivosti hotela Central.

Od 5. do 7. lipnja na Likovnoj koloniji nastalo je 20 likovnih djela i veliki slikovni mozaik, likovni rad svih prisutnih umjetnika. Na likovnim radovima i kulturnom doprinosu promidžbi Hrvatske Kostajnice sudionicima je zahvalio gradonačelnik Dalibor Bišćan s vjerom u daljnju zajedničku suradnju. Likovna kolonija završila izložbom nastalih likovnih radova u hotelu Central koji je tri dana bio atelje slikarima: MARIJI BOŽIĆ, BRANKI VRBANIĆ, BORISLAVU TUTIĆU, ŽELJANI KOLJANIN, DIJANI MLINARIĆ DAIĆ, ANTI KOLJANINU, DANIJELI MAKOŠ REPAJA, ŽELJKU BREKI I MARIJI PUKEC ŽIGIĆ.