LIKOVNA KOLONIJA

Svake godine, uvijek iznova, istinski zaljubljenici u likovnu i glazbenu umjetnost okupljaju se krajem lipnja u Hrvatskoj Kostajnici. Likovna kolonija već tradicionalna manifestacija grada, kontinuirano traje od 1999. godine. U predgovoru katalogu Likovne kolonije iz 2001. godine, gospodin Danijel Žapčić kaže: “Ne znamo točno kad zavoljesmo taj gradić, ali je pouzdana činjenica da je njegov ambasador u Zagrebu bio slikar Davorin Radić, koji će postati generator kasnijih likovnih zbivanja”. Davorin Radić strastveno je i potresno godinama kistom i riječima portretirao svoju rodnu Kostajnicu.

Opremljeni Radićevom otmjenom spontanošću, koja je često dosezala sjetu ranjenog Dionizija, ali nipošto posustalog u sluhu za pravednost, zavoljeli smo gradić na Uni. I kao finale svih tih raporta i druženja 1999. godine organizirana je likovna kolonija u Hrvatskoj Kostajnici. Nezaboravna je tada bila srdačna logistika bivšeg gradonačelnika Mirka Antonića i svih dobronamjernih ljudi grada. Svi sazivi održali su se pod okriljem Turističke zajednice, uz pokroviteljstvo Grada i nesebično zalaganje pojedinaca, istinskih prijatelja Hrvatske Kostajnice. Jasno je postavljen cilj, formirati i kontinuirano obogaćivati fundus buduće Gradske galerije Hrvatska Kostajnica, koja tek mora saživjeti i trajno se udomiti u reprezentativnoj zgradi Građanske učione.

S osobitim zadovoljstvom u radu likovnih kolonija tijekom minulih godina sudjelovali su akademski slikari i kipari: Alem Biočić, Vladimir Vlatko Blažanović, Branimir Dorotić, Mihovil Dorotić, Nikola Džaja, Ivan Branko Imrović, Vladimir Meglić, Marjan Glavnik, Željka i Zlatan Kovač, Tihomir Lončar, Željko Lordanić, Ivica Mareković, Nikola Matijević, Zlatko Modrić Željko Mucko, Goran Petrač, Velimir Rački, Davorin Radić, Marijan Richter, Slavo Striegl, Petar Ujević, Ante Vuksan, Danijel Žapčić i profesionalni fotograf Miro Martinić. Također, održano je petanaestak prigodnih izložbi na kojima su o umjetnicima govorili Zoran Burojević, Nikola Albaneže, Đuro Vanđura, Danijel Žapčić. Glazbom su događanja popratili akademski glazbenici: Mihovil Dorotić, Žorž Draušnik, Roberta i Goran Glavaš, Mimi Marjanović, Pjerina i Tin Mršić, a poezijom oplemenili Nikola Tadić i Milivoj Cvetnić.

 

Likovna kolonija 2020.