Međunarodna Una regata 2015.

 Još jedna Međunarodna Una regata-lađom niz Unu je iza nas. Bilo je prekrasno. Usprkos naglom padu temperature, kiši i naletima vjetra koji su nekima porušili šatore, “regataši” su uživali u ljepotama i čarima Une.
Sve je započelo u petak, 24.srpnja koncertom u Starom gradu, praćenom odbljescima munja koje su u daljini parale nebo i najavljivale skorašnju promjenu vremena. Dobri, stari rock n roll grupe Divlje jagode pozitivno je uzdrmao sve posjetitelje i pripremio nas za dvodnevno druženje sa Unom. Subota i nedjelja prošle su u trenu, a doživjelo se toliko toga kao da smo na izletu bili deset dana. Ekipe su bile odlične i sa osmjehom su prihvaćale sve kombinacije i improvizacije na koje se u takvim  događanjima nailazi. Doček na imanju “Unski biser” u Donjem Dobretinu  bio je izvrstan, pa su sunčani dan, ukusna hrana, dobro društvo i kupanje u bistrozelenoj Uni skratili vrijeme do dolaska BiH ekipa koje su krenule nekoliko sati ranije iz Blatne. Jaki pljusak usporio je dolazak sudionika, no nakon sat vremena 30 raft čamaca i petnaestak lađa zajedno je krenulo prema Novom gradu. Sve je super prošlo, samo smo nekoliko ekipa čekali više od sat i pol vremena da stignu do odmorišta za ručak jer su, izgleda, jako uživali u laganom spuštanju Unom. U Novom Gradu je bio odličan doček, večer i koncert, a onda je snažni vjetar praćen kišom uništio mali kamp sudionika koji su nastavljali dalje za Hrvatsku Kostajnicu. Nekoliko ekipa koje su trebale drugi dan nastaviti, odustale su zbog lošeg vremena, no najhrabriji su nastavili. U nedjelju su nam se priključile nove ekipe i svi zajedno (  promrzli, slabo obučeni i novopridošli u suhoj odjeći ) krenuli smo ka cilju. Pirkalo je i bilo malo hladno, no cijelim putem prizor je bio sjajan. Una, lijepa, prekrasna, malo drukčija nego uzvodno, ali jedinstvena, opuštala je sve do Kuljanskog buka, a onda nas je dobro zalila. Vješti skiperi naših lađa uspjeli su preći tu prepreku i nitko se nije prevrnuo, a bilo je “tijesno”. Puljanje čamaca bio je mali odmor prije Kostanjčekovog mlina gdje su nas dočekali ukusnim ručkom. Vrijeme je natjeralo da se skiperi što prije vrate kući u Novi Grad, pa smo kod Kostanjčeka i završili regatu. Nekoliko kanua i čamac sa HGSS posadom samo se revijalno spustio do Starog grada.
Međunarodna Una regata-lađom niz Unu 2015.dobro je prošla, svi smo se sretno vratili. Zahvaljujemo se kolegama suorganizatorima, sponzorima, donatorima, pokroviteljima, Unskom biseru, BS Comps-u, Gorskoj službi spašavanja iz RH i BiH, roniocima, Ribolovnom društvu iz Novog grada, graničnoj policiji i carini BiH i RH i posebno ekipi Hitne pomoći iz Novog Grada koja je budno pratila ovu regatu sve do kraja. Zahvaljujemo se i svim sudionicima regate koji su pokazali kako se uživa u blagodatima koje nam pruža naša zajednička Una, jedna i jedina.