Međunarodna Una Regata 2016

Međunarodna Una regata- lađom niz Unu prekogranični je turistički projekt RH/BiH, kojeg organiziraju Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica i Turistička organizacija iz Novog Grada, a suorganizatori su općine Novi Grad, Dvor, Kostajnica , Hrvatska Dubica, Kozarska Dubica i Grad Hrvatska Kostajnica.
Ovogodišnja Una regata vozila se po prvi puta u tri etape, od 30.07.-01.08., od Blatne BiH, preko Donjeg Dobretina RH, Novog Grada BiH, Bosanske Kostajnice, Hrvatske Kostajnice, Kozarske Dubice s ciljem u Hrvatskoj Dubici. U prvoj etapi, koja je na nemirnijem dijeku toka rijeke Une vozilo se većinom rafting čamcima te kanuima i kajacima, a u drugoj i trećoj etapi prevladavale su unske lađe
Moto ovogodišnje regate bio je: „Naša Una, jedna i jedina!“.
Start je bio u Blatnoj BiH, a nekoliko ekipa iz RH krenulo je iz Donjeg Dobretina, prekrasnog seoskog imanja Unski biser, smještenog uz samu rijeku Unu. Na imanju je priređen zabavni program te okrepa za sve sudionike.
Na prvoj etapi od Blatne do Novog Grada sudjelovalo je više od 400 sudionika, na drugoj etapi sudjelovalo je oko 90 sudionika, a broj prijavljenih za zadnju etapu znatno je opao zbog kiše koja je skoro cijeli dan pratila najhrabrijih tridesetak sudionika koji su u kasnim večernjim satima stigli do cilja, u Hrvatsku Dubicu.
Planirana odmorišta u Donjem Dobretinu i Unčanima, sa strane RH, te Kostajnici i Kozarskoj Dubici, sa strane BiH, odlično su organizirana i pomogla su sudionicima da malo predahnu i lakše dođu do planiranog cilja. Na svim odmorištima organiziran je prigodan doček i zabavni program.
Cilj je postignut, promovirali smo ljepote i mogućnosti rijeke Une i okolnog područja.
Međunarodna Una regata- lađom niz Unu prekogranični je projekt područja donjeg toka rijeke Une, kojim promoviramo ljepotu same rijeke i miran suživot ljudi koje ona spaja. Lagano spuštanje niz Unu kroz prekrasan krajolik, uz kupanje i veselo druženje, dokaz je o postanku njenoga imena- Una, jedna i jedina.
Na ovogodišnjoj regati aktivno su sudjelovali, financijski potpomogli ili pružili tehničku potporu: Hrvatska Turistička zajednica, TZ Sisačko-Moslavačke Županije, TZG Hrvatska Kostajnica, Turistička organizacija Opštine Novi Grad, Turistička organizacija Opštine Kozarske Dubice, EKOS Hrvatska Kostajnica, Grad Hrvatska Kostajnica, Opština Novi Grad, Opština Kostajnica, Općina Dvor, Kozarska Dubica, Hrvatska Dubica, LAG Una, Gorske službe spašavanja iz RH i BiH, vatrogasci, ronioci i ribolovna društva iz Novog Grada, ekipe Hitne pomoći iz Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, predstavnici policije i carine iz RH i BiH, Udruge mladih iz Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, Društveni centar za mlade Kostajnica, Caffe Bar Kostarika, Restoran Mlin “Ada” Novi Grad te “Unski biser”, prekrasno seosko imanje u Donjem Dobretinu, smješteno na samoj obali Une čiji je vlasnik priredio dobrodošlicu za oko 500 sudionika regate. Da bi nas Una trebala spajati a ne razdvajati, pokazuju ove slike starih i mladih iz svih gradova i općina koje su sudjelovale.