Međunarodni dan planinara 07.03.

7. ožujka obilježava se Međunarodni dan planinara kojim se želi ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinarskih eko-sustava. Planinarenje je na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. Motivi za planinarenje su čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca, potreba za ravnotežom i zadovoljstvom.

Malo je onih koji znaju da se 7. ožujka obilježava Međunarodni dan planinara. Masovniji planinarski pokret nastao je u 19. stoljeću, a prvi planinarski pothvati razumijevali su isključivo kretanje prirodom, za razliku od današnjih širokih aktivnosti koje se protežu od planinarstva i alpinizma do speleologije, orijentacije i trekinga u prirodi.
Planinar može postati svatko tko voli prirodu, a iako je potrebna određena kondicija, ona će doći s vremenom i šetnjama, vježbanjem. U Hrvatskoj Kostajnici također aktivno djeluje planinarsko društvo PD Djed koji svojim aktivnostima privlače sve više članova. Kad nisu na planinarenju organiziraju predavanja iskusnih i poznatih alpinista i planinara.

Na području Grada Hrvatska Kostajnica postoji preko 20km planinarske staze koja je odlična za sve dobne uzraste, a godišnje je pohodi preko 5 000 planinara, rekreativaca, kestenjara, gljivara i ostalih zaljubljenika u prirodu.

Zainteresirani za planinarske aktivnosti na našem području mogu se javiti Turističkoj zajednici Grada Hrvatska Kostajnica ili Planinarskom društvu Djed.