Nastupi kulturnih glazbenika u Hrvatskoj Kostajnici

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske svake godine sufinancira nastupe raznih umjetnika na području Hrvatske, iznimka nije ni Hrvatska Kostajnica. Naime, ove godine smo osigurali tri nastupa cijenjenih umjetnika u našemu gradu uz financijsku pomoć ministarstva. Prvi nastup će se odviti već ovu srijedu za Praznik rada, 01.05. u Hrvatskom domu s početkom u 11 sati, a nastupiti će gospodin Ivan Pernicki. 

Ivan Pernicki diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga upisuje postdiplomski studij na La Schola Cantorum u Parizu u klasi Eugena Indjica. Zaposlen je kao naslovni umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (odjel za solo pjevanje) te na Akademiji za glasbo u Ljubljani (odjel za solo pjevanje i puhački odjel), također kao umjetnički suradnik. Ivan je također profesor klavira. Redovito sudjeluje na stručnim usavršavanjima u zemlji i inozemstvu te umjetničkim natjecanjima kako bi kontinuirano razvijao kvalitete kao pijanist, umjetnički suradnik te pedagog.

Nakon Ivana, 10.05.,  u Hrvatsku Kostajnicu nam dolazi Spiritual Market pod palicom Vedrana Ružića. Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika nastoji vidjeti glazbu, a dok svira čuti boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je  projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.

Kao šlag na tortu, 11. lipnja u sklopu obilježavanja dana grada nastupaju Edmund Andler-Borić, Igor Mrnjavčić i Antonia Dunjko koji će predstaviti program lijep i prijemčiv ljudima koji inače i ne slušaju klasičnu glazbu.

Za više informacija o samim nastupima pratite nas na našoj Facebook stranici.