NOĆ MUZEJA 2016. U HRVATSKOJ KOSTAJNICI

NOĆ MUZEJA 2016. U HRVATSKOJ KOSTAJNICI
U petak 29.siječnja u prepunoj plesnoj dvorani Zrinski Hotela Central održana je treća Noć muzeja u Hrvatskoj Kostajnici. Učenici i profesori kostajničke Srednje škole Ivana Trnskoga predstavili su projekt “Stazama Zrinskih po Hrvatskom Pounju” u kojem su uz muzičku podlogu opere Nikola Šubić Zrinski, prisutni mogli vidjeti prekrasne odore iz doba Zrinskih (sašivene u radionici same škole) i čuti odlomke govora Katarine, Nikole i njihove svite. Pozdravivši prisutne ravnateljica Srednje škole, Marija Krupić, najavila je cjelovečernju predstavu o Zrinskima  za 30.travnja u Starom gradu Kostajnica i pozvala sve da svojim dolaskom uveličaju obilježavanje 345 godina od mučkog ubojstva Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.
Predsjednica Društva Terra Banalis, profesorica Nataša Štefanec, predstavila je ideju o osnivanju i djelovanju društva koje se bavi bogatom prošlošću Banske krajine te predstojeće projekte od kojih je jedan o povijesnim postrojbama Banske krajine. Atraktivne odore Prve i Druge banske pukovnije i naoružanje predstavili su članovi društva Terra Banalis Vladimir Brnardić i Damir Stanić. Svaki i najmanji dio uniforme, opreme i naoružanja utemeljen je u arhivskim podacima hrvatskih i stranih arhiva.
Na ovogodišnjoj Noći muzeja u Hrvatskoj Kostajnici predstavio se i Društveni centar Kostajnica sa izložbom pod nazivom “ I mi u zajednici”. Centru je ovo druga izložba kojom se predstavljaju, prva je bila na prošlogodišnjoj Kestenijadi. Voditelji i članovi Centra s radošću se uključuju u projekte ustanova i udruga koje djeluju na području grada.
Riječima Krste Frankopana ”Navik on živi ki zgine pošteno!” završavamo priču još jedne Noći muzeja u Hrvatskoj Kostajnici.