NOĆ MUZEJA 2017.

U petak 27. siječnja u Hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici održana je  4. Noć muzeja. Program su zajednički osmislili TZG Hrvatska Kostajnica i kostajnička Srednja škola Ivana Trnskoga, a kroz njega nas je provela profesorica Ines Konjevod.

Izložba “ Sanitarni kordon i kontumac u Kostajnici”

-Modna revija – tekstilni odjel Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice, kreacije      učenika i njihovih mentora

-Mali glazbeni vremeplov

Stotinjak posjetitelja sa zanimanjem su pogledali izložbu i  poslušali priču dr.sc. Ivane Horbec iz Hrvatskog instituta za povijest, o značaju  Kostajnice u sigurnom prometovanju robe i ljudi između istoka i zapada i kako je spomenula: – U Kostajnici se “čuvalo” zdravlje Europe -.

Učenici Srednje škole predvođeni svojom mentoricom, profesoricom Mirnom u zanimljivoj modnoj reviji predstavili su sve kreacije napravljene u školskoj tekstilnoj radionici tijekom proteklih godina. Profesorica se zahvalila svojoj prethodnici, prof. Medini Omerović, majstoru Darku Kopiću i bivšoj, umirovljenoj ravnateljici  Mariji Krupić koji su zajedničkim snagama osmislili i realizirali mnoge ” tekstilne”projekte koji su uljepšali mnoga školska i gradska događanja.

U malom muzičkom vremeplovu direktorica Turističke zajednice prisjetila se glazbenika koji su proteklog stoljeća živjeli i radili u Hrvatskoj Kostajnici. Naglasila je da je to samo početak prikupljanja podataka o kostajničkim glazbenicima, zamolila i pozvala sve koji imaju bilo kakva saznanja, fotografije da se jave te da svi zajedno pokušamo “sklopiti” i objaviti priču o spomenutom. Ovaj mali muzički vremeplov završio je naš Slavonac Krunoslav Dubravac pjesmom kostajničkog pjesnika Milivoja Cvetnića “Nikad ne znaš slavu moju”, koju je sam uglazbio. Tek po završetku shvatili smo da među mnoštvom glazbenika, svirača, pjevača nismo spomenuli jednu mladu damu, Anu Račić, koja prekrasno pjeva te svojim glasom i pojavom već desetak godina uljepšava mnoga gradska događanja.

A na kraju zaista šećer! ” I na početku i na kraju bijaše kava”, autorice Julijane Matanović, fantastično je “ispričala” srednjoškolka Marta Vuković.

U nastavku pogledajte tekst o tome što je do sada prikupljeno o glazbenicima 20. stoljeća u Hrvatskoj Kostajnici, fotografije plakata izložbe ” Sanitarni kordon i kontumac u Kostajnici” kao i fotografije sa ovogodišnje Noći muzeja.

NOĆ MUZEJA 2017. – „MALI MUZIČKI VREMEPLOV“

 PODATKE ZA PRIČU O KOSTAJNIČKOJ GLAZBI I GLAZBENICIMA 20.STOLJEĆA POČEO JE SAKUPLJATI POKOJNI IVICA KOVAČEVIĆ, A KOLIKO JE TOGA SAKUPIO NE ZNAMO, NO KAKO JE BIO PEDANTAN U ISTRAŽIVANJIMA , SIGURNO TOGA IMA DOSTA.  DOK SE U NJEGOVOJ BOGATOJ OSTAVŠTINI O POVIJESTI KOSTAJNICE NE PRONAĐU I TI PODATCI O GLAZBI, ZAPOČETI ĆEMO JEDNU ZAJEDNIČKU AKCIJU PRIKUPLJANJA I NADAM SE DA ĆEMO KAD PRIKUPIMO DOVOLJNO MATERIJALA TO SVE I OBJAVITI.

RAZGOVARALI SMO SA NEKOLIKO KOSTAJNIČKIH GLAZBENIKA KOJI SU SE BAVILI GLAZBOM ILI SE JOŠ UVIJEK BAVE, POKUŠALI SU SE PRISJETITI LJUDI, BENDOVA I KAKO JE TO NEKADA BILO.RAZGOVARALI SMO SA JOSOM GOLUBIĆEM, DRAŽENOM RADIĆEM, BRANKOM BOROJEVIĆEM ( KLJUNOM), VLADISLAVOM MILIĆEM  I DRAGANOM LJUBIŠIĆEM (ČOMBEOM).

U KOSTAJNICI JE ODUVIJEK BILO GLAZBE I GLAZBENIKA. IMAMO NEKOLIKO FOTKI TAMBURAŠA , FOTOGRAFIJU  TAMBURAŠA IZ SELIŠTA I TAMBURAŠA KOJE JE VODIO UČITELJ KARLO MOCNAJ.

PRED  DRUGI  SVJETSKI  RAT  ZVONKO  VUGRIN  I  KOSTA  MILKOVIĆ –VIOLINA  SVIRAJU  U HOTELU  CENTRAL.

PEDESETIH JE U KOSTAJNICI BILO DOSTA GLAZBENIKA KOJI SU SE IZMIJENJIVALI U SASTAVIMA

U JEDNOM OD SASTAVA KOJI JE SVIRAO PLESNU GLAZBU BILI SU : BOŽO ŠPOLJARIĆ-HARMONIKA, RUDOLF SEIDL, DRAGO ŠOŠTARIĆ-KONTRABAS, SREĆKO CAGARIĆ

JEDNO VRIJEME SU SVIRALI:  BOŽO ŠPOLJARIĆ-HARMONIKA, RUDA MAĐARIĆ-KLARINET, TONČE HERKOV- TRUBA, IVICA MAČEK ( ČARLI )- KONTRABAS, JERKO CETINJANIN-BUBNJEVI

U OVOM BENDU HARMONIKU JE ZNAO SVIRATI I KREŠO MIOČIĆ.

SVESTRANI KOSTAJNIČKI GLAZBENIK KOJI JE SAM PRAVIO INSTRUMENTE BIO JE PERO PRPIĆ-PRPO, SVIRAO JE U SASTAVU SA FRANJOM PAVČIĆEM, ZVONKOM ČOVIĆEM, VLADOM BRKIĆEM. FOTOGRAFIJU NAM JE POSLALA GOSPOĐA ŠTEFICA PAVČIĆ FEDOŠ, NJENA MAJKA DRAGICA SE JOŠ SJEĆA KAKO SU DOBRO SVIRALI U HOTELU BOŽO ŠPOLJARIĆ, SEIDL, ŠOJA, SREĆKO CAGARIĆ.

RAZGOVARALI SMO SA GOSPODINOM JOSIPOM GOLUBIĆEM O BENDU U KOJEM JE ON SVIRAO.BEND JE NASTUPAO OD 1960.-64.GODINE.KAŽE DA BEND NIJE IMAO ODREĐENO IME, NO BIO JE POZNAT KAO BEND BRANKA DEVČIĆA. SVIRALI SU U TO VRIJEME POPULARNU GLAZBU-DIKSILEND.REDOVNE PLESNE SVIRKE BILE SU SUBOTOM I NEDJELJOM U HOTELU CENTRAL, A TIJEKOM LJETA NA DJEDU. IŠLI SU NA GOSTOVANJA I U UDALJENIJA MJESTA. FRONTMEN GRUPE BIO JE VEĆ SPOMENUTI BRANKO DEVČIĆ KOJI JE SVIRAO KLARINET, A OSTALI ČLANOVI BILI SU SREĆKO CAGARIĆ-TRUBA, JOSO GOLUBIĆ-SAKSOFON, KREŠO MIJOČIĆ-HARMONIKA,IVICA MAČEK(ČARLI)-KONTRABAS, JEDNO VRIJEME JE SVIRAO DRAGO ŠOŠTARIĆ (ŠOJA)-KONTRABAS, IVICA KOVAČEVIĆ-GITARA, JERKO CETINJANIN-BUBNJEVI ( POSLIJE NJEGA SVIRAO JE NJEGOV BRAT ANTE CETINJANIN). VOKALI SU BILI IVICA SKOK ZA ZABAVNE MELODIJE, A STANKO TADIĆ ZA „NARODNJAKE“ ( TO SU BILE POZNATE LIJEPE, STARE,  NARODNE PJESME).

OVOM BENDU POVREMENO JE ZNAO U PJEVAČKOM DIJELU POMAGATI MLADEN JURKIN– BIO JE SPECIJALIST ZA ROCK N ROLL.

POČETKOM  60.-TIH U KOSTAJNICI DJELUJE SASTAV POD NAZIVOM „QUARTET MELOS“ U KOJEM SU SVIRALI VLADIMIR KODŽIĆ– KLAVIR, IVICA KOVAČEVIĆ-GITARA, VLADISLAV MILIĆ-BAS GITARA, BRANKO BOROJEVIĆ-BUBNJEVI. VLADIMIRA KODŽIĆA ZAMIJENIO JE IVICA BRLEKOVIĆ– SVIRAO HARMONIJ

DRAŽEN  RADIĆ  DOLASKOM  IZ SINJA U  HRVATSKU  KOSTAJNICU  1966.  GODINE  OSNIVA  BEND

„CRNE  ZVIJEZDE“, NO NAKON KRAĆEG VREMENA  MIJENJAJU  IME  U  „PLAVE  ZVIJEZDE“.

DRAŽEN  RADIĆ (DADO) -ORGULJE,  GITARA  I  VOKAL

VLADISLAV  MILIĆ – SOLO  GITARA  I  VOKAL

DADO  HORŽINEK – BAS  GITARA  I  VOKAL

ANTE  GRUBIŠIĆ – TENOR  SAKSOFON                        VLADO KAŽE DA JE JEDNO KRATKO VRIJEME SVIRAO I ŽIVA NOVALIĆ

BRANKO  BOROJEVIĆ (KLJUN) – BUBNJEVI                JEDNO VRIJEME NA BUBNJEVIMA JE BIO TOMO MATIĆ

POUNJE

DRAŽEN RADIĆ,

JANKO RADOVANOVIĆ

ENES LAGUNDŽIĆ

VLADISLAV MILIĆ

BRANKO BOROJEVIĆ

JEDNO VRIJEME S NJIMA JE SVIRAO I NIK MILOVANOVIĆ

 TRIO  „UNA“

DRAŽEN  RADIĆ – ORGULJE   I  VOKAL

IGOR  LEŠNIK – BUBNJEVI

IVICA  KOVAČEVIĆ – GITARA  I  VOKAL

NAKON  ŠTO  SU  DRAŽEN  RADIĆ  I  VLADISLAV  MILIĆ  POČELI  PROFESIONALNO  SVIRATI,  OSNIVAJU

BEND  „ UNACOMBO „

DRAŽEN  RADIĆ– ORGULJE,  GITARA  I  VOKAL

VLADISLAV  MILIĆ –  BAS  GITARA  I  VOKAL

BRANISLAV  MILIĆ  (PANE)- BUBNJEVI

TARBUK VENKANTO  (VENO )– SOLO GITARA

ROBERT  MARINČIĆ – PJEVAČ

RADOVAN  PRSTAČIĆ-BAS GITARA

MLADEN VALEK – BAS GITARA

SEDRE     

SA SVIRKOM SU ZAPOČELI POČETKOM SEDAMDESETIH GODINA I NASTUPALI DO 1975. GODINE

DRAGAN  LJUBIŠIĆ  (ČOMBE)– BAS,

TOMISLAV MRĐENOVIĆ – GITARA,

 IVAN PAVIŠIĆ – GITARA

DRAGAN MART ( MRTO)-BUBNJEVI

GREŠNICI

NAKON  SEDRI DRAGO LJUBIŠIĆ ( NAŠ ČOMBE) POČINJE SE PROFESIONALNO BAVITI GLAZBOM I SVIRA U GREŠNICIMA.

MILIVOJ BAŠIĆ ( DOKO)  IZ MAJURA

MIŠO PROŠIĆ IZ DOBRLJINA

DRAGAN LJUBIŠIĆ-ČOMBE

HORVAT BOŽO IZ ZAGREBA

POČETKOM 80-TIH NA VATROGASNIM FEŠTAMA SVIRALI SU HRVOJE KONJEVOD, ZORAN JURIŠIĆ (ZUB), JADRANKO MILKOVIĆ, JOSIP-JOŽA MESARIĆ

SREDINOM 80-TIH BIO JE BEND U KOJEM SU SVIRALI: SAŠA GOLUBIĆ, MIRSO ĆURT, VLADISLAV MILIĆ, HRVOJE KONJEVOD, ŽELJKO JURIČIĆ

I SADA IMA GLAZBENIKA U NAŠEM GRADU, ZNALI SU ZASVIRATI HRVOJE KONJEVOD, BOŽIDAR JANKOVIĆ ( U NAŠOJ PIVNICI ) ,  A JOŠ UVIJEK SVIRAJU DRAŽEN ( DADO) RADIĆ, TVRTKO RAČIĆ, PETAR PAVLOVIĆ, TOPLAK ANTONIO, NIKOLA GOLUBIĆ, I NARAVNO, NAŠ SLAVONAC KRUNO DUBRAVAC.

MEĐU SVIM OVIM MUŠKIM GLAZBENICIMA SVAKAKO TREBA SPOMENUTI JEDNU MLADU DAMU PREKRASNA GLASA KOJA ZAPJEVA PRI SKORO SVAKOM VAŽNIJEM DOGAĐANJU U GRADU, A TO JE NAŠA, I IZGLEDOM PREKRASNA, ANA RAČIĆ.

IGOR ČAPLJINSKI-GOGI  POMOGAO JE MNOGIM KOSTAJNIČKIM GLAZBENICIMA

LIMENA GLAZBA DVD-A DJELUJE VIŠE OD 100 GODINA ,A O NJOJ ĆE SE PRIČATI POSEBNA PRIČA NA SLJEDEĆOJ NOĆI MUZEJA.