NOĆ MUZEJA 2017.

U Hrvatskoj Kostajnici Noć muzeja 2017. održati će se u petak 27.01. u Hotelu Central u 18:00 sati.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovo događanje.

Raspored događanja:

18,00 – 19,00    –  Izložba “ Sanitarni kordon i kontumac u Kostajnici”

19,30 –21,00      –  Moda i glazba u Kostajnici

  • Modna revija – tekstilni odjel Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice, kreacije učenika i njihovih mentora
  • Mali glazbeni vremeplov

Izložba o povijesti kostajničkog sanitarnog kordona i kontumaca

Stoljećima prije Schengena sanitarni kordon detaljno je uređivao promet roba i ljudi između Osmanskog  Carstva  i  Habsburške Monarhije, pomno nadzirući putnike i trgovce s ciljem sprečavanja krijumčarenja i prijenosa teških zaraznih bolesti. Kostajnički kontumac bio je među važnijima na cijelom sanitarnom kordonu. Roba, ljudi, pisma, stoka i novci bili su podvrgavani raznim procedurama, od kađenja do pranja octom, te odležavanja od 20 ili čak 40 dana u kontumacu. Francuzi su dodatno usavršili sustav. Sama zgrada bila je smještena u blizini starog grada i danas je u arhivima moguće naći podatke o njezinu izgledu i funkcioniranju.

Modna revija tekstilnog odjela Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice

Već dugi niz ovih poslijeratnih godina “tekstilci ” kostajničke Srednje škole svojim zanimljivim kreacijama aktivno se uključuju u mnoga gradska zbivanja, pokazujući umiješnost, kreativnost i želju za afirmacijom kvalitete svoga rada.

Mali glazbeni vremeplov

Tijekom prošlog stoljeća u Hrvatskoj Kostajnici djelovalo je nekoliko glazbenih sastava i svaki od njih je dao svojevrstan pečat jednom vremenu. Ovo je jedna lijepa i zanimljiva priča o ljudima koji su bili kostajnička glazbena avangarda. Limena glazba DVD-a Hrvatska Kostajnica ima stogodišnju tradiciju i na svoj način je obilježila dugogodišnje postojanje, no o njoj ćemo više pričati tijekom sljedeće Noći muzeja…

Dragi sugrađani i dragi prijatelji Hrvatske Kostajnice, ovo je samo početak priče o glazbenim sastavima dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj Kostajnici. Molimo vas da svojim komentarima, starim fotografijama i saznanjima doprinesete istinitosti i kvaliteti prikupljenog materijala.

Javite nam se putem maila na tzg-hrvatska-kostajnica@sk.t-com.hr

Unaprijed se zahvaljujemo.