Noć muzeja 2018. u Hrvatskoj Kostajnici

26. siječnja u Hrvatskoj Kostajnici je, kao i u mnogim mjestima diljem Lijepe naše, održana Noć muzeja. Noć muzeja 2018. u Hrvatskoj Kostajnici održana je po peti put, organizatori su bili Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica i Društvo Terra Banalis, a suorganizatori Grad Hrvatska Kostajnica i Srednja škola Ivana Trnskoga. U Hotelu Central, s početkom u 19 sati, otvorena je izložba „Kulturni krajolik Zrinska Gora“ autorica Ivane Miletić, prof., dr.sc. Sanje Lončar i Kate Benac, dipl.ing.agr.vop. Mnogobrojni posjetitelji imali su priliku čuti  što o toj izložbi ima za reći jedna od autorica, gospođa Kata Benac.

Obzirom na to kako je tema ovogodišnje noći muzeja bila Muzeji i sport, s nestrpljenjem se čekao središnji dio večeri „Stoljeće sporta u Hrvatskoj Kostajnici“. Dok su se u pozadini vrtjele stare slike,  a kostajnički kroničar, gospodin Ivica Lenac, pričao zanimljive pričice iz nekih davnih vremena, komentari publike učinili su ovu večer posebnom. Kako se tko prisjećao mladih dana ili svojih sportskih uzora, tako se priča proširivala. Na žalost, Domovinski rat, između ostalih strahota, odnio je skoro sve stvari i uspomene vezane za nekadašnja kostajnička sportska postignuća te je 100 godina sporta u Hrvatskoj Kostajnici stalo na jedan malo veći stol. Ipak, pehari i medalje ribolovnog društva Š.R.U. „Una“ i kuglačkog kluba, knjižica o rukometu kao i nekoliko uramljenih starih fotografija, doslovno istrgnutih sa smetlišta, dočarali su veličinu i uspješnost naših sportaša. Posebni izložak svakako su bile kopačke iz 1936. godine, koje je gospodin Milivoj Matunović pronašao na svom razrušenom tavanu, a nekada je u njima igrao nogomet njegov otac Nikola Matunović, nogometaš NK Jedinstvo.

Nakon programa u Hotelu Central, Noć muzeja nastavila se u zgradi Gradske uprave razgledom  stalnog postava izložbe „15 godina Likovne kolonije Hrvatska Kostajnica“.

Djelić atmosfere pogledajte na sljedećim fotografijama:

 

NK Jedinstvo

                         NK Stahanov

NK Sloga

NK Partizan

KK Zanatlija

Prvi Memorijalni turnir Vladimir Brkić