NOĆ MUZEJA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI, 30.SIJEČNJA 2015.

NOĆ MUZEJA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI, 30.SIJEČNJA 2015.
Ovo je druga godina kako je i Hrvatska Kostajnica uključena u Noć muzeja. Organizatori su Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica, Srednja škola Ivana Trnskog i Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića. Namjera nam je predstaviti znamenite Kostajničane, neke pomalo zaboravljene ili neopravdano zanemarene. Započeli smo prošle godine sa Zrinskima, a ove godine predstavljamo Antoniju Jozičić, samozatajnu učiteljicu koja je, ni sama to ne znajući, uspjela povezati veliki Šangaj i našu malu Hrvatsku Kostajnicu. Saznati ćemo o početku i razvoju školstva u Hrvatskoj Kostajnici te o samoj Građanskoj učioni, mjestu gdje se ove godine održava Noć muzeja. Moći će se razgledati i stalna postava izložbe dijela nastalih tijekom 15 godina Likovne kolonije Hrvatska Kostajnica.
Građanska učiona u kojoj se održava ovo događanje je bez struje, grijanja, odnosno još joj nije završena obnova, pa za zagrijavanje sve posjetitelje častimo kuhanim vinom.
Svi ste dobrodošli!
Raspored događanja:
19,00 – 19,30 –  Građanska učiona kroz povijest   
Kroz priču profesora i učenika Srednje škole Ivana Trnskoga saznati ćemo o počecima i razvoju školstva u Hrvatskoj Kostajnici te o značaju Građanske učione koji je imala  u svojoj prošlosti, koji ima danas i kakvi su planovi za njenu budućnost.
20,00 –20,30 –  Priča o Antoniji Jozičić
Profesori i učenici Srednje škole ispričati će priču o Antoniji Jozičić. Antonija Jozičić rođena je u učiteljskoj obitelji u Novoj Gradiški 6.6.1869. Školovala se u Petrovaradinu i Brodu na Savi, a za učiteljicu se osposobila u Zagrebu. Službovala je u Vel. Kopanici i Vinkovcima te u Kostajnici od 1902. do umirovljenja. Predavala je matematiku, risanje i krasopis. Umrla je u Kostajnici 1945. gdje je i pokopana u obiteljskoj grobnici na kostajničkom groblju Sv.Rok. Milostiva“ Antonija Jozičić je 1913. u kostajničkoj tiskari “Vugrin” o svom trošku, na međunarodnom jeziku esperantu, tiskala knjigu pod naslovom „Ispovijest“, autorice hrvatske učiteljice i književnice Milke Pogačić i poslala je po svijetu. Jedan je primjerak došao u Šangaj i prema toj knjizi je 1931.godine napravljen prvi prijevod jedne hrvatske knjige na kineski jezik. Dugi niz godina o ovoj “vezi” hrvatske i Kine kao i samoj Antoniji Jozičić nije se znalo i pisalo sve dok se nije otkrilo da prva prevedena knjiga sa hrvatskog na kineski jezik nije Šimunovićev Alkar nego “Confeso” Milke Pogačić.

Najzaslužnija za “otkriće” ove skromne kostajničke učiteljice je svakako gospođa Spomenka Štimec, dugogodišnja članica Hrvatskog saveza za esperanto.

21,00-22,00Slike u svjetlosti svijeća- 15 godina Likovne kolonije Hrvatska Kostajnica

Uz svjetlost svijeća moći će se razgledati izložba umjetničkih dijela nastalih tijekom 15 godina Likovne kolonije Hrvatska Kostajnica. Idejni pokretači ove kolonije su, na žalost sada pokojni, prvi poslijeratni gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, gospodin Mirko Antonić i kostajnički akademski slikar Davorin Radić. Sva djela čine fundus buduće Gradske galerije, koja će, iskreno se nadamo, jednoga dana dobiti svoj “kutak” u ovoj zgradi Građanske učione.

Nekoliko fotki sa prošlogodišnje Noći muzeja u Hrvatskoj Kostajnici i zgrada Građanske učione u kojoj se ove godine održava Noć muzeja:

P1313088 P1313112 P1313179 P2011971