RIJEČNA ODISEJA MIRA, 15.-22.6.2016.

Već nekoliko dana, točnije od 15. lipnja, oni malobrojni koji prošeću šetnicom uz našu prekrasnu, smaragdno zelenu Unu pitaju se kakvi su to šareni šatori i koji su to ljudi zaposjeli našu Otoku. S obale se vidi da nešto rade, ali ne zna se što…

Jadranski  pomorski  institut već šestu godinu radi projekt socijalizacije djece koja žive u domovima, organizirajući  im tjedne kampove u kojima uz cjelodnevno druženje i različite zajedničke obveze uče kako biti samostalni ( organizirati život, nabavljati namirnice, kuhati, spremati, prati, brinuti se o sebi i drugima…) i  „usput“ izrađuju čamce tipične za to područje. U proteklih pet godina kampirali su po manjim primorskim mjestima, a ove godine su odlučili okrenuti se prema rijeci i izabrali jedan  gradić uz rijeku Unu, našu malu Hrvatsku Kostajnicu.

Svaki njihov kamp je pomno pripreman, tako da su već prije godinu dana najavili svoj dolazak i počeli sa organizacijom. Otoka, kako Kostajničani zovu otok na rijeci Uni, koji se smjestio baš usred grada, pokazao se idealnim mjestom za ovaj pothvat. Dopremljena je sva potrebna oprema, dogovoren je i iskusni  lokalni majstor za izradu čamaca i 23.lipnja uz pratnju odgajatelja došla su djeca iz Banja Luke, Bihaća i Siska. Pozvali su nas na porinuće čamaca koje su napravili uz pomoć gospodina Stojana. Čamci imaju zanimljiva imena, Odiseja i Mira. Jednog će dobiti dom iz Bihaća, a drugi dom iz Banja Luke, još trebaju napraviti čamac Una i on ide u sisački dom. Oduševila nas je atmosfera, mladosti, rada i zajedništva koja se osjetila u svakom trenutku i na svakom koraku. Teške hrastove čamce na rukama su odnijeli  i porinuli u Unu (falio je samo šampanjac  da ga razbiju o pramac Mire i Odiseje) i odmah spretno zaveslali, svako sa svojim umjetnički ocrtanim veslom. Voditelji ovog projekta, gospodin Jim i gospodin Marko, koji su ih naučili veslati, čestitali su im na radu i uspješno izrađenim čamcima, a kostajnička Ribolovna udruga Una, čiji su ih članovi  prethodnih dana učili pecati skuhala im je fini fiš paprikaš. Na kraju su zasadili i tri hrastova drvca jer  kažu da svako drvo  upotrebljeno za čamce moraju vratiti prirodi, tri čamca, tri drveta.

Ovo je ukratko ispričana priča o ovom prekrasnom, nadasve humanom projektu Jadranskog pomorskog instituta, a cijelu priču moći ćemo čuti na Kestenijadi , gdje smo ih pozvali da uz Izložbu slika (koje su radila djeca uz pomoć  odgajateljice Dijane iz banjalučkog doma) predstave cijelokupan projekt. Naglasili smo im da moraju doći sve tri ekipe.

Hvala Jimu i Marku što su odabrali našu Unu i doveli ove vrijedne i složne  ekipe iz Banja Luke, Bihaća i Siska te nam pokazali kako prekrasno mjesto za kampiranje imamo i kako je lijepa naša Una…