Treća Coca-Colina aktivna zona otvorena u našem gradu

Jučer je u gradskome parku u središtu Hrvatske Kostajnice otvoreno Coca-Colino vježbalište na otvorenome, koje su Kostajničani osvojili u okviru Coca-Colina društveno-odgovornoga projekta “Pokret za radost. Treća je to od ukupno deset aktivnih zona koje Coca-Colin sustav u Hrvatskoj namjerava urediti do kraja 2016. diljem Hrvatske. Prve dvije aktivne zone otvorene su u Drnišu i Slunju, a do kraja godine bit će ih otvoreno još sedam. O mjestima uređenja odlučivali su sami građani na projektnoj mrežnoj stranici na kojoj je zabilježeno gotovo 400 tisuća glasova.

Aktivne zone obuhvaćaju ukupno šest sprava za vježbanje različitih namjena kojima se ciljano mogu jačati mišići cijeloga tijela, a moći će ih upotrebljavati svi zainteresirani za aktivan život – od umirovljenika do profesionalnih sportaša – bez obzira na dob i tjelesne mogućnosti. Nakon otvorenja aktivne se zone predaju u trajno vlasništvo lokalnim zajednicama. Otvorenje aktivne zone podržao je i nekadašnji rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta Mirza Džomba koji je okupljenim građanima pokazao nekoliko vježba na novopostavljenim spravama izrazivši ujedno zadovoljstvo što je dio ovoga projekta.

Partneri su Coca-Coline inicijative uređenja aktivnih zona Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu je projektu dalo Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uz Mirzu Džombu projekt podržava i televizijska voditeljica Antonija Blaće. Nakon uređenja vježbališta na otvorenome Coca-Cola će u suradnji s Kineziološkim fakultetom iz Zagreba te Hrvatskim Crvenim križem organizirati i vježbanje pod nadzorom kineziologa te radionice i savjetovanja stručnjaka o uravnoteženoj i kvalitetnoj prehrani.

Uz Slunjane, Drnišane i Kostajničane, u čijim su gradovima otvorene, za uređenje su se aktivnih zona izborili i Vrgorčani, Crešani, Imoćani, Višani, Komižani, Pleterničani i Kninjani te otvaranje novih aktivnih zona slijedi u idućemu razdoblju.