UNA REGATA

MEĐUNARODNA UNA REGATA -LAĐOM NIZ UNU 2018.

28. – 29.07. 2018.

Međunarodna Una regata- lađom niz Unu prekogranični je turistički projekt RH/BiH, kojeg organiziraju Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica i Turistička organizacija iz Novog Grada, a suorganizatori su općine Novi Grad, Dvor, Kostajnica i Grad Hrvatska Kostajnica.

Ovim prekograničnim događanjem poboljšavamo suradnju općina i gradova s obje strane rijeke Une, predstavljamo turističke mogućnosti Pounja, ukazujemo na važnost očuvanja rijeke Une i okolnog područja i stvaramo zajedničke temelje za razvoj turizma u pograničnom području.

OSNOVNE INFORMACIJE:

  • Regatu osiguravaju i prate: Gorska služba spašavanja ( RH ), iskusni članovi sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad i kajakaši, liječnički tim
  • Svi sudionici regate dužni su uplatiti kotizaciju u iznosu od 40,00kn po danu
  • Kotizacija uključuje: dio organizacijskih troškova, prijevoz busom do mjesta polaska regate*, osiguranje, kamp,akreditacije, osiguranje prve pomoći, ručak i doručak u Novom Gradu, osvježenje u Unčanima,
  • Cijena lađe za jedan dan sa skiperom (4 člana posade + 1 skiper) iznosi 240,00 kn (60,00 kn po osobi ) na etapi Blatna-Novi Grad
  • Cijena lađe za jedan dan sa skiperom (4 člana posade + 1 skiper) iznosi 320,00 kn (80,00 kn po osobi ) na etapi Novi Grad- Hrvatska Kostajnica
  • Cijena raft čamca za jedan dan sa opremom (8 osoba + 1 skiper) iznosi 800,00kn
  • Na regati mogu sudjelovati i oni koji posjeduju vlastite lađe. Takvi sudionici su obavezni izvršiti uplatu kotizacije u iznosu od 40,00kn po danu

Potrebno je da sudionici posjeduju vlastitu kamp opremu.

* osiguran prijevoz busom do mjesta polaska regate samo prvi dan

 Kontakt telefon:

TZG Hrvatska Kostajnica:                                                          Turistička organizacija opštine Novi Grad:

Mob: 091 314 5235 ; 044 851 800                                            Tel: 00387/52-752-522

 e-mail:tzg-hrvatska-kostajnica@sk.t-com.hr                             e-mail:tonovigrad@gmail.com

NAPOMENA:

ORGANIZATORI  REGATE PRETPOSTAVLJAJU  DA SU SVI SUDIONICI REGATE PLIVAČI TE DA NISU POD UTJECAJEM ALKOHOLA  I OPOJNIH DROGA. UČEŠĆE NA REGATI JE NA VLASTITU ODGOVORNOST.

 

 

!cid_ii_155ba252dd3990ea

Međunarodna Una regata- lađom niz Unu prekogranični je turistički projekt RH/BiH, kojeg organiziraju Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica i Turistička organizacija iz Novog Grada, a suorganizatori su općine Novi Grad, Dvor, Kostajnica , Hrvatska Dubica, Kozarska Dubica i Grad Hrvatska Kostajnica.
Ovogodišnja Una regata vozila se po prvi puta u tri etape, od 30.07.-01.08., od Blatne BiH, preko Donjeg Dobretina RH, Novog Grada BiH, Bosanske Kostajnice, Hrvatske Kostajnice, Kozarske Dubice s ciljem u Hrvatskoj Dubici. U prvoj etapi, koja je na nemirnijem dijeku toka rijeke Une vozilo se većinom rafting čamcima te kanuima i kajacima, a u drugoj i trećoj etapi prevladavale su unske lađe
Moto ovogodišnje regate bio je: „Naša Una, jedna i jedina!“.
Start je bio u Blatnoj BiH, a nekoliko ekipa iz RH krenulo je iz Donjeg Dobretina, prekrasnog seoskog imanja Unski biser, smještenog uz samu rijeku Unu. Na imanju je priređen zabavni program te okrepa za sve sudionike.
Na prvoj etapi od Blatne do Novog Grada sudjelovalo je više od 400 sudionika, na drugoj etapi sudjelovalo je oko 90 sudionika, a broj prijavljenih za zadnju etapu znatno je opao zbog kiše koja je skoro cijeli dan pratila najhrabrijih tridesetak sudionika koji su u kasnim večernjim satima stigli do cilja, u Hrvatsku Dubicu.
Planirana odmorišta u Donjem Dobretinu i Unčanima, sa strane RH, te Kostajnici i Kozarskoj Dubici, sa strane BiH, odlično su organizirana i pomogla su sudionicima da malo predahnu i lakše dođu do planiranog cilja. Na svim odmorištima organiziran je prigodan doček i zabavni program.
Cilj je postignut, promovirali smo ljepote i mogućnosti rijeke Une i okolnog područja.
Međunarodna Una regata- lađom niz Unu prekogranični je projekt područja donjeg toka rijeke Une, kojim promoviramo ljepotu same rijeke i miran suživot ljudi koje ona spaja. Lagano spuštanje niz Unu kroz prekrasan krajolik, uz kupanje i veselo druženje, dokaz je o postanku njenoga imena- Una, jedna i jedina.
Na ovogodišnjoj regati aktivno su sudjelovali, financijski potpomogli ili pružili tehničku potporu: Hrvatska Turistička zajednica, TZ Sisačko-Moslavačke Županije, TZG Hrvatska Kostajnica, Turistička organizacija Opštine Novi Grad, Turistička organizacija Opštine Kozarske Dubice, EKOS Hrvatska Kostajnica, Grad Hrvatska Kostajnica, Opština Novi Grad, Opština Kostajnica, Općina Dvor, Kozarska Dubica, Hrvatska Dubica, LAG Una, Gorske službe spašavanja iz RH i BiH, vatrogasci, ronioci i ribolovna društva iz Novog Grada, ekipe Hitne pomoći iz Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, predstavnici policije i carine iz RH i BiH, Udruge mladih iz Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, Društveni centar za mlade Kostajnica, Caffe Bar Kostarika, Restoran Mlin “Ada” Novi Grad te “Unski biser”, prekrasno seosko imanje u Donjem Dobretinu, smješteno na samoj obali Une čiji je vlasnik priredio dobrodošlicu za oko 500 sudionika regate. Da bi nas Una trebala spajati a ne razdvajati, pokazuju ove slike starih i mladih iz svih gradova i općina koje su sudjelovale.

 

Međunarodna Una regata -Lađom niz Unu 2016.

Međunarodna Una regata – Lađom niz Unu prekogranični je turistički projekt koji se održava od 30.srpnja-01.kolovoza 2016. u organizaciji Turističke zajednice Grada Hrvatska Kostajnica i Turističke organizacije Novi Grad.

Na inicijativu udruga mladih s područja Hrvatskog Pounja ove je godine Međunarodna Una regata produžena  za još jednu etapu i ide sve do Hrvatske Dubice. Suorganizatori sa strane BiH su Općina Novi Grad, Općina Kostajnica i Općina Kozarska Dubica, a sa strane RH Općina Dvor, Grad Hrvatska Kostajnica te Općina Hrvatska Dubica. Regata se vozi unskim lađama, kanuima, kajacima, raft čamcima i to od Blatne BiH preko Donjeg Dobretina, Novog Grada, Bosanske Kostajnice, Hrvatske Kostajnice, Kozarske Dubice s ciljem u Hrvatskoj Dubici. Svake godine povećava se broj sudionika, a također i broj onih koji dolaze iz drugih zemalja.

Tijekom regate održavaju se različita natjecanja poput utrke čamaca, utrke kajaka, skokova u vodu i dr. U njoj sudjeluju mladi koji žele iskušati svoje veslačke sposobnosti kao i starije osobe te obitelji sa djecom koji žele uživati u druženju i ljepoti spuštanja smaragdnozelenom rijekom.

Po završetku svake etape organizira se zabavni program u kojem sudjeluju predstavnici svih gradova i općina suorganizatora, a zapaljena baklja na startu u Blatnoj BiH prenositi će se sve do cilja u Hrvatskoj Dubici. Geslo ovogodišnje regate je „Naša Una, jedna i jedina“.

Ovim prekograničnim događanjem poboljšavamo suradnju općina i gradova s obje strane rijeke Une, predstavljamo turističke mogućnosti Pounja, ukazujemo na važnost očuvanja rijeke Une i okolnog područja i stvaramo zajedničke temelje za razvoj turizma u pograničnom području.

Program

30.srpnja

10,00 Blatna (BiH )                –  okupljanje sudionika i zaduživanje opreme

– 12,00  Blatna(BiH )                – 14,30 Donji Dobretin ( RH), osvježenje, priključenje ekipa iz RH

– 15,00 Donji Dobretin            – 18,00 Novi Grad ( BiH ), stadion „Mlakve“ – ručak

– 19,00 Novi Grad, stadion     – 19,30 Novi Grad, gradska plaža „Ada“ ( BiH ) doček sudionika, smještaj u  kamp

– 20,00 gradska plaža „Ada“   – cjelovečernji zabavni program

 

31.srpnja

– 12,00 Novi Grad ( BiH )          – 14,00 Unčani ( RH ), osvježenje uz obalu  bez izlazaka iz čamaca

– 15,00 Unčani (RH )                  – 17,00 Kostajnica BiH, odmor i ručak

– 18,00 Volinja ( RH )                 – 19,00 Hrvatska Kostajnica, Stari grad, doček, smještaj u kamp na Otoci

– 20,00 Stari grad                       – cjelovečernji zabavni program

 

01.kolovoza

– 13,00 Hrvatska Kostajnica      – 16,00 Kozarska Dubica, plaža „Blato“, osvježenje uz obalu bez izlazaka

– 17,00 Kozarska Dubica           – 18,00 Hrvatska Dubica, ribarska kuća, doček sudionika

– cjelovečernji zabavni program

 

UNA REGATA 2015

UNA 2015Još jedna Međunarodna Una regata-lađom niz Unu je iza nas. Bilo je prekrasno. Usprkos naglom padu temperature, kiši i naletima vjetra koji su nekima porušili šatore, “regataši” su uživali u ljepotama i čarima Une.
Sve je započelo u petak, 24.srpnja koncertom u Starom gradu, praćenom odbljescima munja koje su u daljini parale nebo i najavljivale skorašnju promjenu vremena. Dobri, stari rock n roll grupe Divlje jagode pozitivno je uzdrmao sve posjetitelje i pripremio nas za dvodnevno druženje sa Unom. Subota i nedjelja prošle su u trenu, a doživjelo se toliko toga kao da smo na izletu bili deset dana. Ekipe su bile odlične i sa osmjehom su prihvaćale sve kombinacije i improvizacije na koje se u takvim  događanjima nailazi. Doček na imanju “Unski biser” u Donjem Dobretinu  bio je izvrstan, pa su sunčani dan, ukusna hrana, dobro društvo i kupanje u bistrozelenoj Uni skratili vrijeme do dolaska BiH ekipa koje su krenule nekoliko sati ranije iz Blatne. Jaki pljusak usporio je dolazak sudionika, no nakon sat vremena 30 raft čamaca i petnaestak lađa zajedno je krenulo prema Novom gradu. Sve je super prošlo, samo smo nekoliko ekipa čekali više od sat i pol vremena da stignu do odmorišta za ručak jer su, izgleda, jako uživali u laganom spuštanju Unom. U Novom Gradu je bio odličan doček, večer i koncert, a onda je snažni vjetar praćen kišom uništio mali kamp sudionika koji su nastavljali dalje za Hrvatsku Kostajnicu. Nekoliko ekipa koje su trebale drugi dan nastaviti, odustale su zbog lošeg vremena, no najhrabriji su nastavili. U nedjelju su nam se priključile nove ekipe i svi zajedno (  promrzli, slabo obučeni i novopridošli u suhoj odjeći ) krenuli smo ka cilju. Pirkalo je i bilo malo hladno, no cijelim putem prizor je bio sjajan. Una, lijepa, prekrasna, malo drukčija nego uzvodno, ali jedinstvena, opuštala je sve do Kuljanskog buka, a onda nas je dobro zalila. Vješti skiperi naših lađa uspjeli su preći tu prepreku i nitko se nije prevrnuo, a bilo je “tijesno”. Puljanje čamaca bio je mali odmor prije Kostanjčekovog mlina gdje su nas dočekali ukusnim ručkom. Vrijeme je natjeralo da se skiperi što prije vrate kući u Novi Grad, pa smo kod Kostanjčeka i završili regatu. Nekoliko kanua i čamac sa HGSS posadom samo se revijalno spustio do Starog grada.
Međunarodna Una regata-lađom niz Unu 2015.dobro je prošla, svi smo se sretno vratili. Zahvaljujemo se kolegama suorganizatorima, sponzorima, donatorima, pokroviteljima, Unskom biseru, BS Comps-u, Gorskoj službi spašavanja iz RH i BiH, roniocima, Ribolovnom društvu iz Novog grada, graničnoj policiji i carini BiH i RH i posebno ekipi Hitne pomoći iz Novog Grada koja je budno pratila ovu regatu sve do kraja. Zahvaljujemo se i svim sudionicima regate koji su pokazali kako se uživa u blagodatima koje nam pruža naša zajednička Una, jedna i jedina.

 

 

[nggallery id=15 images=50]

Una regata- Lađom niz Unu 2015. ( 25.-26.srpnja )

Una regata-Lađom niz Unu je HR/BiH prekogranični turistički projekt područja uz rijeku Unu koji se već nekoliko godina održava krajem srpnja i ide od Blatne BiH preko Dvora, Novog grada i Kostajnice,a završava kod Starog grada u Hrvatskoj Kostajnici. Organizatori su TZG Hrvatska Kostajnica, TZ Novi Grad, a suorganizatori gradovi i općine s tog područja. Cilj ove manifestacije je predstaviti turističke mogućnosti pounjskog područja te ukazati na važnost očuvanja rijeke Une i cijeloga Pounjakao ekološki čistog područja, pogodnog za razvoj turizma i ekološke poljoprivrede.