UNSKA NOĆ 16.07.

IMG_2264Tradicija ukrašavanja unskih čamaca i njihovo noćno spuštanje niz Unu, osvjetljeno samo bakljama i sitnim lučicama datira od prije stotinu godina, kada je mala Hrvatska Kostajnica živjela pravim građanskim štihom. U to vrijeme u gradu su bila tri hotela sa više od stotinu ležajeva i svakog vikenda se u jednom od njih organiziralo neko zabavno događanje. U ljetnim mjesecima rijeka Una privlačila je mnogobrojne kupače i lađare iz grada i šire okolice koji su uživali u blagodatima rijeke i raznim zanimacijama vezanima uz nju. Česta su bila natjecanja u plivanju, ronjenju, utrke unskih čamaca na vesla i čaklje,a naročito zabavno je bilo ukrašavanje unskih čamaca (čamci su se tjednima uređivali) i njihova revija pred starim drvenim mostom, sa kojeg su ih promatrale stotine promatrača.

Ove zanimljive revije i utrke održavale su se dugi niz godina sve do rata, kada je sve zamrlo. U zadnjih nekoliko godina pokušavamo animirati mlade i stare da se što više uključe u različita događanja uz Unu pa da se uz svakodnevno kupanje, ribičiju, skakanje sa sedri, vožnju čamaca s riječnim motorom, ponovo vrate u vremena kada su čamci voženi veslom i čakljom i kada se uživalo u spuštanju niz Unu kostimiranim lađama prepunim unskih sirena, Kleopatri, unskih vila, vitezova i njihovih dama, kauboja i indijanaca, barskih plesačica i…

Svake godine pokušavamo organizirati utrke unskih lađa i reviju čamaca pod nazivom Unske noći. Sve je više prijavljenih sudionika, ali zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti organizirati sav popratni sadržaj ( razglas, rasvjetu, muzički dio večeri i sve ostalo što je potrebno da to malo događanje preraste u ono što je nekad bilo ).

16.srpnja 2016. tijekom dana planiramo održati takmičenja za sve uzraste ( u plivanju, vožnji kajakom, unskom lađom na vesla i čaklje ), a u večernjim satima spuštanje tematski ukrašenih čamaca od glavnog kupališta sve do mosta i Starog grada Zrinski gdje bi se održala završna svečanost dodjele nagrada i cjelovečernja zabava uz pečene unske ribice-zekice.

Ljepota, bistrina i sigurnost rijeke Une svake godine privlači sve više kupača iz bliže i dalje udaljenosti, posebno iz Zagreba i njegove okolice. Veliki je broj onih koji idući prema moru zastaju i kupaju se na Uni. Nastojimo osmisliti dopunske ljetne sadržaje koji će ih zadržati duže od jednog dana u našem malom gradu.