Završena još jedna Kestenijada!

 

Završena je još jedna Kestenijada, 21. po redu u Hrvatskoj Kostajnici koja se održala tradicionalno početkom listopada. Svakim danom od 05. do 08. listopada kroz naš mali gradić prošlo je između 10 i 15 tisuća turista koji su dolazili što organizirano autubusima ili vlastitim vozilima, te Kestencugom, posebnom željezničkom linijom organiziranom samo za potrebu Kestenijade. Kakva je atmosfera bila u Kestencugu najbolje govori članak sa gastro portala Gric-gric „Subotnji vlak bio je pun, a doček Klinčaselskih mažoretkinji uz limenu glazbu DVD-a, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Povratak vlakom također je bio poseban doživljaj koji je uveličalo veselo društvo jednog miješanog zbora, a koji su pjesmom ispratili Hrvatsku Kostajnicu i pozdravili dolazak u Zagreb! Put je tako brzo prošao, a vlak je vjerujemo bio jedan od najveselijih!“

Ove godine nas vrijeme nije baš najbolje poslužilo, ali ne možemo se žaliti, ipak je ovo godišnje doba kada moramo biti spremni na kišu u svakom trenutku.

Autobusi iz užeg centra grada svakih pola sata su kretali za kestenovu šumu gdje su odvozili kestenjare i planinare, a oni manje željni avanture ostajali su u gradu pod šatorima gdje im je priređena prava kulturna manifestacija s nastupima KUD-ova iz cijele unutrašnjosti Hrvatske te predstavama za najmlađe. Neizostavno odredište bilo je i brdo Djed gdje se također veliki broj turista uputio. Stari grad Zrinski i ove je godine odzvanjao udarcima čekića od nakovanj, pucanjem biča dok probija zvučni zid i sudarima mačeva vrijednih i hrabrih vitezova koji su prikazivali kako je život izgledao u njihovo vrijeme.

Dok isčekujemo promotivni video o ovogodišnjoj Kestenijadi veselimo se idućem festivalu kestena u našemu malom gradu.