ZRIN festival – crkva Sv. Katarine u Divuši

Bogat i raznolik program ovogodišnjeg ZRIN festivala uključio je i koncert klasične glazbe u crkvi sv. Katarine u Divuši koja je, ispunjena glazbom, publici omogućila osobit doživljaj osluškivanja njene nježne tišine u pozadini decentne teorbe i krasnoga glasa…

Nastupili su sopranistica Anabela Barić i slovenski lutnjist Izidor Erazem Grafenauer. Program je bio podijeljen na dva djela. U prvom dijelu programa slušali smo stare majstore odsvirane na teorbi, žičanom instrumentu iz porodice lutnji, dugog vrata sa 16 žica koja u izvanrednoj akustici crkve sv. Katarine sjajno zvuči i kao pratnja glasu, ali i kao solistički instrument. u drugom dijelu programa slušali smo suvremeniju glazbu španjolskih skladatelja za gitaru i glas i gitaru. Vrlo atraktivan program oduševio je mnogobrojnu publiku.

„Nešto smo publike dovezli iz Siska i Petrinje, ali jednako toliko je došlo domaćih od kojih neki još nikada nisu bili na ovakvom koncertu i uistinu su bili oduševljeni! To je to! Učimo i rastemo dok nas ima i naše je postojanje opravdano kada svoja znanja i vještine, svoje spoznaje i iskustva dijelimo dalje, podučavamo, oplemenjujemo i potičemo rast drugih! Zato su ovakvi koncerti toliko potrebni! Zato je ZRIN festival važan i poseban! A naša publika toliko oduševljena programima i destinacijama… A naši umjetnici toliko sretni svirati u ovakvim prelijepo akustičnim prostorima naših crkava u Hrvatskom Pounju i na Banovini…crkava punih oduševljene publike… Hvala Bogu na Divuši, bilo je prekrasno! Sve smo snimili pa će biti prilike da nešto i počujete…“ – izjavila je producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae koja organizira ZRIN festival. U uvodnoj riječi iznesena je zahvala svima zaslužnima za ovaj koncert: Ministarstvu kulture RH, Sisačko-moslavačkoj županiji i Turističkoj zajednici sisačko-moslavačke županije.

ZRIN festival svoj program nastavlja u četvrtak, 14.06. u Kaptolu sisačke biskupije na predstavljanju knjige Katice Gašljević Tomić “Selo i župa Viduševac” uz izvorne pjesme KUU Viduševac u 19.30 sati. Festival se službeno zatvara u subotu, 16.06. u Franjevačkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću koncertom sjajnog Zagrebačkog gitarskog tria. Nakon službenog završetka festivala Hrvatska udruga Ars organi Sisciae poziva vas na koncert našeg izvrsnog pijaniste Danijela Detonija u sisačku Glazbenu školu u četvrtka 21. lipnja u 20 sati, kojim će zatvoriti ovogodišnju festivalsku sezonu.